НОВОСТИ

Егзодус 5.000 Срба из Гостовића и Жепча довољно говори о етничком чишћењу

04/12/2023

Егзодус око 5.000 Срба са простора Гостовића код Завидовића и Љесковице, Бистрице и дијела Ловнице код Жепча током протеклог рата, гдје није остао ниједан Србин, довољно говори о етничком чишћењу и злочину над српским народом тог краја, истакнуто је данас у Модричи гдје је обиљежена 31 година од тог догађаја.

У Цркви Свете Петке Параскеве у мјесној заједници Модрича Пет служена је литургија, а након тога парастос за 111 борца и цивила са подручја Гостовића и Жепча који су погинули у протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату.

 

Представници удружења Срба из Гостовића и Жепча положили су цвијеће на спомен-обиљежје посвећено Србима из ових насеља који су страдали у Одбрамбено-отаџбинском рату.

Предсједник Завичајног удружења Гостовићана Пане Костадиновић подсјетио је да су по попису из 1991. године у мјесној заједници Гостовић била 22 села са српским живљем са укупно 1.100 домаћинстава и 3.263 становника.

 

“У сумрак, 4. децембра 1992. године у Гостовићу и српским мјестима у Жепчу није остао ниједан Србин”, рекао је Констадиновић.

 

Он је нагласио да су жртве биле велике, те подсјетио да је бранећи вјековна огњишта од јуна до децембра 1992. године погинуло 80 припадника батаљона Гостовић, 23 борца чете Љесковица-Бистрице и осам цивила из Гостовића.

“У Гостовићу је био и злогласни логор муџахедина, који су починили стравичан злочин, за који нажалост нико није одговарао”, рекао је Костадиновић.

 

Он је истакао да су некадашњи мјештани Гостовића разочарани чињеницом да је пресуђении командант муслиманских јединица Сакиб Махмуљин на слободи.

 

Предсједник Завичајног удружења Жепчака Чедомир Грозић рекао је да се одавањем поште чувају успомене на страдале и на праведност борбе Срба у грађанском рату 1992. године.

 

Представници удружења Гостовичана и Жепчака су у спомен-соби у Модричи одали пошту за 708 бораца погинулих за Републику Српску из ове општине и више од 30 општина бивше Југославије чије породице данас живе у Модричи.

 

Сјећање на егзодус, које заједно организују завичајна удружења Гостовићана и Жепчака и ове године подржала је Општинска борачка организација Модриче, те руководства општина Модрича и Вукосавље.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести