НОВОСТИ

Енциклопедија Републике Српске – лична карта Српске

25/10/2023

На Међународном сајму књига у Београду представљена су издања Академије наука и умјетности Републике Српске, с посебним акцентом на четврти и пети том Енциклопедије Републике Српске.

 

 

Своју издавачку продукцију представио је и Андрићев институт. Пред читалачком публиком и бројни нови наслови других издавача и институција из Српске.

За 30 година постојања, Академија наука и умјетности Републике Српске објавила је више од 300 наслова, а највећи и најзначајнији издавачки подухват је Енциклопедија Републике Српске, која је на неки начин лична карта Српске. Енциклопедија је, кажу, царица књига, а њен пети том је међу најобимнијима.

– То је 890 страница текста и обухвата слово Л и К, тако да је та Енциклопедија и енциклопедијска статистика врло битна и врло значајна – каже академик Рајко Кузмановић предсједник Академије наука и умјетности Републике Српске.

Организација старјешина Војске Републике Српске представила је читаоцима зборнике радова “Пад западнокрајишких општина и страдање српског народа Крајине” и “Разлози и услови формирања Војске Републике Српске и њен допринос стварању и очувању Српске”.

– Стално трагамо за истином о догађајима у протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату са основним циљем и намјером да једног дана не би постала истина оно што о нама, српском народу, Републици Српској и ВРС гворе наши непријатељи – рекао је Слободан Жупљанин предсједник Организације старјешина ВРС.

Богату издавачку продукцију представио је и Андрићев институт, оаза интелектуалне слободе за ствараоце.

– Ми издајемо све оно што нам се чини важно и што је најважније – подстичемо наше научнике да потпуно слободно бирају шта ће да раде и пишу, али све некако у договору око тога да будемо на неки начин огледало интелектуалне свијести времена овог и оних времена која су важна за нашу историју – истиче Емир Кустурица директор Андрићевог института.

Удружење грађана “Светионик” и “Бесједа” из Бањалуке представили су зборник “Змијањски писци Кочићеви сљедбеници”, који садржи радове 94 књижевника.

– Ово је један изузетан пројекат који говори какво је насљедство у том културном, писаном, књижевном, умјетничком и сваком другом смислу насљеђе оставио Кочић и колико је обим дакле и њихових биографија, и њихових животних дјела који су сабрани у једну изузетну, изузетну књигу – наводи Славко Танасић Удружење грађана “Светионик” из Бањалуке.

Међу представљеним издањима бањалучке “Бесједе” је и дјело “Од Детлака до Ист Ривера” Средоја Новића. Нова издања представило је и Удружење књижевника Српске, Огранак Америчког колеџа кардиолога за Србију и Српску, и Завичајни музеј Градишка.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести