НОВОСТИ

Филиповић: Када ће Суд БиХ почети да суди за злочине над Србима?

13/12/2023

Нико у српсдком народу више нема повјерења у рад Суда БиХ и тај суд и тужилаштво БиХ не треба да постоје, изјавила је Срни предсједник Општинске организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Братунца Радојка Филиповић.

 

Филиповићева је истакла да изрицањем првостепене пресуде од 15 година затвора Милану Тришићу, којем је суђено по оптужби за злочин против човјечности на подручју Братунца 1992. године, Суд БиХ наставља са доношњем срамних једностраних пресуда настављајући да слиједи политику Хашког трибунала, чија је продужена рука.

Она је навела да тај суд суди само Србима изричући им драконске казне, а чини све да прикрије и опструише предмете против Бошњака за бројне масовне злочине почињене над Србима у селима око Братунца и Сребренице, гдје су у једном дану убијали десетине српских цивила.

– Сутра се навршава 31 година од упада муслиманских снага у српско село Бјеловац гдје су убили 68 Срба од којих двије трећине цивила. Слично су урадили у Ратковићима, Крнићима, Брежанима, Кравици, Магашићима, Скеланима и још неким српским селима. За те злочине нико још није процесуиран и тужиоци, односно Суд БиХ те предмете скрива у ладицама, а суди само Србима – истакла је Филиповићева.

Филиповићева је упитала када ће правосуђе БиХ почети да суди за бројне масовне злочине почињене над Србима у средњем Подрињу.

Она је указала на апсурд да Суд БиХ није донио пресуду ни за један злочин почињен над Србима у Подрињу 1992. године, а суди у предметима из 1995. године, иако је у правосудној стратегији наведено да се предмети хронолошки процесуирају.

– То све говори о раду тог суда у чији рад више нико у српском народу нема повјерења и тај суд и тужилаштво не треба да постоје – поручила је Филиповићева.

Суд БиХ првостепеном пресудом осудио је на 15 година затвора Милана Тришића, којем је суђено по оптужби за злочин против човјечности на подручју Братунца 1992. године.

Тришић је проглашен кривим да је, као припадник Територијалне одбране, а касније Војске Републике Српске, учествовао у убиствима, нестанцима и нечовјечним поступањима на подручју Братунца у мају 1992. године.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести