НОВОСТИ

Влада Српске прогласила 27. септембар Даном жалости |

Цвијановић са амбасадром Холандије о процесу европских интеграција |

СНСД Бањалука: И даље дуге листе чекања за вртиће, одговорна градска администрација |

Бањалучка “Паук служба” склонила Вукановићев аутомобил |

Мазалица: Израда Приједлога закона о непокретној имовини при крају, имовина практично укњижена |

Посланици НСРС одали почаст страдалим Србима на Космету |

Тадић: Нема приступања ЕУ са странцима у Уставном суду и Комшићем у Предсједништву |

СРПСКИ МАНАСТИР ПОЗНАТ ПО ЈЕДНОЈ МИСТЕРИЈИ! Вјерује се да он крије мапу великог закопаног блага које је Марку Краљевићу поклонила вила Равијојла |

ЗБОГ ОВИХ РИЈЕЧИ ЗАВРШИО У ЗАТВОРУ! Поруке великог академика и данас одјекују: Српски народ мора да се окрене себи! |

МИСТЕРИЈА МАРШАЛОВЕ САХРАНЕ У гроб „отишао“ на велики српски празник и дан Трећег српског устанка! Ништа у животу, па ни у смрти није случајно |

Film “Dnevnik Diane Budisavljević” na RTRS (subota, 21.10) – O ženi koja je spasila 10 000 srpske djece iz ustaških logora

07/05/2021

Radio-televizija Republike Srske prikazaće u subotu u 21.10 časova igrano-dokumentarni film “Dnevnik Diane Budisavljević” o ženi koja je spasila više od 10.000 srpske djece iz ustaških logora, a povodom obilježavanja Dana proboja Jasenovca i Dana sjećanja na sve žrtve ustaških logora i Holokausta.

 

Jasenovac

“Dnevnik Diane Budisavljević”

 

Film rediteljke Dane Budisavljević, prikazuje potresnu priču o strašnom stradanju Srba i srpske djece.

 

Ovo izuzetno igrano-dokumentarno ostvarenje osvjetljava nesvakidašnji heorijski čin Diane Budisavljević, Zagrepčanke austrijskog porijekla, udate za srpskog hirurga, koja je u vrijeme ustaškog režima u tadašnjoj Hrvatskoj iz koncentracionih logora spasila od smrti više od 10.000 srpske djece.

 

Ona je svoju humanitarnu akciju pokrenula šest mjeseci nakon formiranja NDH, u jesen 1941. godine, kada je saznala da Srpkinje i Jevrejke sa djecom odvode u logore u kojima umiru od zlostavljanja, gladi i bolesti.

 

Koristeći svoje austrijsko porijeklo, ona je sa nekoliko prijatelja počela akciju koja se ubraja u najplemenitiji podvig u Drugom svjetskom ratu.

 

Zahvaljujući njenoj kartoteci dječijih sudbina koju je vodila, dokazana su monstruozna stradanja srpske djece, iako joj je komunistička jugoslovenska vlast odmah poslije oslobođenja nepovratno oduzela ovu dokumentaciju.

 

Dianin dnevnik je poslije njene smrti 1978. godine pronašla njena unuka i na njemu se bazira potresna filmska priča, koja svjedoči o strašnom vremenu ustaških zločina.

 

Film sadrži bolne i dramatične iskaze glavnih aktera i svjedoka tih događaja, preživjele djece, koje je Diana spasila – Nade Vlaisavljević, Milorada Jandrića i Živka Zelenbrza, koji su danas već stari ljudi.

Izvor: RTRS

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести