НОВОСТИ

БОРИЛИ СЕ РАМЕ УЗ РАМЕ СА ЧЕТНИЦИМА Војничка гробља у Београду: Има их 6 и на њима нису сахрањивани само савезници, већ и непријатељи! |

ЛОГОР ЗА ДЈЕЦУ ВЕЛИЧИНЕ 150 ФУДБАЛСКИХ ТЕРЕНА Доња Градина непобијен доказ геноцида НДХ над Србима, Јеврејима и Ромима |

Додик поручио Миличевићу: Национално одговорна политика је и чување институција Српске |

У Народноослободилачкој борби у БиХ погинуло је највише Срба, па је логично да се сљедбеник нацистичке идеологије Кристијан Шмит окомио на оне који су били највећи трн у оку Трећем Рајху, оцијенио је посланик СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Срђан Мазалица. |

Патријарх Порфирије: Велики благослов долазак у Херцеговину |

Ковачевић: Све извјесније да Хелез има само мале људе у својој глави |

Нешић: Надлежне институције да се позабаве Хелезом |

Кристијан Шмит предмет подсмијеха у Њемачкој |

Којић: Покушаји легализације Шмита постали лакрдија |

Мостар дочекује патријарха српског Порфирија |

General tri puta bio na rubu smrti

03/05/2021

Odbrana i porodica generala Ratka Mladića nadaju se da će haški sud, odnosno UN, s obzirom na to da taj sud ima kakav-takav mandat UN, na kraju smoći snage bar za jednu presudu koja je pravedna, a ne politički motivisana, rekao je generalov sin Darko Mladić.

 

sin Ratka Mladića

Darko Mladić

 

“Mi više očekujemo, nego on. On je u miru sa onim šta je radio, što mu je bila dužnost i posao. Kada je došao rat, on je vodio rat da odbrani svoj narod, a ne protiv drugih naroda. Bio je uspešan u tome”, rekao je generalov sin Darko povodom najavljene konačne presude 8. juna.

On je dodao da je zahvaljujući generalu Ratku Mladiću, njegovim oficirima i cijeloj vojsci stvorena Republika Srpska, koja i danas omogućava slobodu i mir za srpski narod, a kojem je bila namijenjena sudbina ponovo kao i u Drugom i Prvom svjetskom ratu.

“S te strane, on je miran, zato što je dao sve što je mogao”, rekao je Darko Mladić za TV Prva.

Povodom snimka koji se pojavio na društvenim mrežama, za koji autor snimka tvrdi da je na njemu general Mladić koji igra kolo i da nije u Hagu, nego u Štutgartu, njegov sin ističe da se vjerovatno radi o digitalnoj montaži.

“Video sam taj snimak. Meni je bio smešan. To je neko čoveka koji liči na njega čak digitalno montirao, dodao neke crte. Sad je tehnologija takva, svašta može da se izmontira. To mi je čak i simpatično, iako deluje kao teorija zavere. Nije bilo provokacija kao ona da je umro”, rekao je Darko.

Napominjući da general ne želi da žali, da je uvijek pozitivan i ne želi da pokaže bilo kakvu zabrinutost, Darko je rekao da je takav njegov stav vjerovatno razlog zbog čega ga svi čuvari u haškom pritvoru vole.

“U svom tom haosu i nepravdi jako sam prijatno iznenađen koliko je najveći deo osoblja tamo, koji brine o njemu, pozitivan prema njemu i jako su korektni”, rekao je Darko Mladić.

On kaže da se sa ocem čuo juče, a da ga porodica ne može u pravom smislu da ga posjeti već 40 mjeseci.

Iako se general ne žali, njegov sin ističe da je evidentno da je Ratko slabiji, spava po 15 do 16 sati dnevno, veoma je iscrpljen i nema nikakvu radnu sposobnost.

“Tri puta smo ga vadili sa granice smrti, intervenisali na sve moguće načine da bi mogao da dobije kakvo takvo adekvatno lečenje”, rekao je Darko, koji podsjeća da, od kako se pojavio virus korona zabranjene su sve posjete.

“Ni porodica, ni advokati, ni lekari koje tražimo da ga posete, ne mogu da to učine. To je još jedan argument zašto smatramo da je ovaj postupak protiv njega totalno nepravedan… Niti on može da se konsultuje sa advokatima, niti lekari mogu da utvrde njegovo pravo zdravstveno stanje, koje se očigledno krije od nas sve ove godine”, rekao je Darko.

On podsjeća da su generala za sve ove godine pregledala samo dva ljekarska tima, i to srpski i ruski uoči prvostepene presude.

Govoreći u sudskom procesu protiv generala, Darko je rekao da u suštini nema nijednog dokaza protiv njegovog oca.

On je kao primjer pristrasnosti sudskog vijeća u prvostepenoj presudi naveo to što je ovo vijeće pokušalo da podupre optužbu tako što je na kraju suđenja unijelo više stotina presuđenih činjenica koje nisu uopšte bile u optužnici protiv Mladića, niti je general dobio priliku da se od njih brani ili odbrana da o tome raspravlja.

“Sam taj institut presuđenih činjenica kod njih se zloupotrebljava tako što se prebaci teret dokazivanja na odbranu, a presuđene činjenice su iz predmeta u kojima su presudile baš te sudije. To je sukob interesa. Prvi put smo te činjenice uočili u presudi. To je apsurd”, rekao je Darko Mladić.

On je ponovio da je rok za iznošenje konačne presude generalu kratak, s obzirom na to da je nedavno umro jedan od sudija u predmetu, te je prosto nevjerovatno da je novi sudija za samo dva mjeseca mogao da se upozna sa predmetom.

“Jedina logična stvar zbog koje mi mislimo da je moguće tako brzo doneti datum da se novi sudija uputi, ako su ti propusti toliko jasni i evidentni da će presuda biti dobra za generala Mladića i da će on biti pušten”, rekao je njegov sin Darko.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести