НОВОСТИ

ГРАЧАНИЦА ЈЕ НАШЕ ИМЕ И ПРЕЗИМЕ, НАШЕ ОКО, НАШЕ СРЦЕ

29/10/2023

ДА ЛИ БИСТЕ ДОЗВОЛИЛИ ДА ВАМ ИЗВАДЕ ОКО И ИШЧУПАЈУ СРЦЕ? Косово је отаџбина, наш дом…

 

ГРАЧАНИЦА

ГРАЧАНИЦА

 

Патријарх Порфирије поручио је из манастира Грачаница да сваки пут када долази на Косово и Метохију има осјећај да се вратио у свој дом, а да је свако одсуство са Косова одвајање од Бога и браће.

– Сваки пут када дођем на ову земљу дубински знамо да смо се вратили у своју очевину. О томе свједочи ова света Грачаница, Високи Дечани, Пећка Патријаршија, Богородица Љевишка, толико светиња свједочи о томе да је ово наш дом”, рекао је патријарх током архијерејске литургије служене поводом Видовдана.

 

Прослављено седам вијекова манастира Грачаница

 

– И браћу Албанце видимо као своју браћу. Сигуран сам да се можемо итекако не само разумјети, него и живјети заједно, расти и градити. Само да нас не уче миру и заједници они који сеју раздор међу људима а имају само неке нама стране далеке овоземаљске интересе – наставио је патријарх.

Навео је да су Косово и Метохија земља у којој смо се родили, родили за Христа и наравно стекли много тога, што други или не могу или не желе да разумеју.

– Грачаница и светиње које смо побројали јесу светска културна баштина, али браћо и сестре светско као такво не постоји ако нема своје име и презиме. Наша имена и презимена јесу Грачаница и Пећка патријаршија, Богородица љевишка, Косово и Метохија. Наше име и презиме јесу наша православна црква – рекао је патријарх Порфирије.

 

Пећка патријаршија, манастир Грачаница и Црква Богородице Љевишке уврштени су на данашњи дан 2006. године на листу свјетске баштине Унеска

 

Јесу то бисери свјетске клутурне баштине, али је прије тога баштина наших отаца, баштина Срба и православља, додао је патријарх и истакао да то не треба никоме да смета, јер свако има своју баштину, културу, свако се на неки начин богу моли.

– Различитости не треба да буду повод за сукобе и раздвајање. Различитости су управо дарови, а ријеч дар значи да је то нешто што смо добили какао би смо га умножили и даровали себе другима. Грачаница је наше око, наше уши, наше срце, то је оно за шта се кнез Лазар на Видовдан опредијелио. Изабрао је вјеру у Христа а не вечеру – испричао је патријарх, подјетио је Информер.

 

Сазидао небо на земљи: Косовска Грачаница – Духовни центар и светионик за све Србе

– И зато када нам кажу одреците се Грачанице, одреците се Косова и Метохоије, па господо, да ли би сте ви дозволили да вам изваде око, да вам одсеку уши, да вам исчупају срце. Знамо ми да не би сте пристали. То је битка за суштинску слободу – подвукао је патријарх.

 

Херцеговачка Грачаница: Пјесникова вјечна кућа, узвишење ходочашћа и мира

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести