НОВОСТИ

ГРАДИО ЈЕ И СТЕФАН ЛАЗАРЕВИЋ Мјесто сталних сукоба, заузимале је Османлије, Угари, али је на крају увијек била српскa

24/09/2023

Од многих легенди које је народ смислио о Голупцу и његовој величанственој Тврђави, најпопуларнија је ова о извјесном Турчину, ожењеном за принцезу из ових крајева. По предањима, принцеза је била заљубљена у другог, мјештатина из оближњег села, ког је сваког дана посјећивала.

Љубоморни муж, а командант Голубачке тврђаве, хтио је прељуби да стане на пут, па је жену затворио у највишу кулу, коју Голупчани по облику називају Шешир-кулом, где су јој једино друштво правили голубови. Принцеза их је хранила и са њима разговарала, скраћујући заточеничке године, бајковит је опис тобоже историјске ситуације.

 

Прича даље каже да мужу ово није било доста, већ је своју жену одвезао чамцем до на сред Дунава, гдје је ланцима везао за стијену коју зову Бабакај. “Вјерује се да је он од ње захтјевао да се покаје, извикујући те ријечи на турском”, прича млади историчар Јован Коцмановић, аутор кињиге “Голубац из бродића”.

 

Из српског или женског ината, принцеза није хтјела, па је остала завезана на данашњој воденој граници између Румуније и Србије. У наредном дугом периоду, њу су хранили и појили голубови, у знак захвалности за то што је она њима чинила. “Ту причу народ завршава реченицом да је дух принцезе још увијек жив, чим голубови и дан данас слијећу на стијену Бабакај”, каже Коцмановић.

 

Сваку легенду треба схватити врло условно, али је чињеница да су сви народи, Византинци, Угару, Турци и Срби, који су се борили око средњевековне тврђаве на око три киломентра низводно од Голупца, фортификацију назвали по голубу.

 

Ова конкретна прича настала крајем 18. вијека, када су Срби на овим просторим још увијек робовали под Турцима, па одражава “српску националну историју” кроз супротстављене ликове, како Коцмановић објашњава. Заправо, легендама се стварала друштвена клима из које је требало да букне револуција. Сличне су приче смишљене по читавој будућој устаничкој, Карађорђевој Србији, поентира Коцмановић. Историјска верзија судбине Голупца узбудљива је, иако се њен почетак не зна до данас, јер археолози нису нашли довољно доказа о томе ко је Тврђаву саградио. “Наши и мађарски научници се међусобно споре, покушавајући да докажу да је она дјело средновијековних неимара земље одакле они сами потичу”, смеје се Коцмановић. Тако научници на мирнодопски начин настављају историју сукоба око Тврђаве који су вијековима трајали, од 14. века, па до Првог српског устанка.

 

Наиме, од првих писаних извора из 1337. године Голубачки град је био у посједу Угара до након Косовске битке када се његовом статусу губи траг. Негдје око 1390. године, град је први пут потпао под турску власт, да би већ наредне он опет пао у угарске руке. Вазалским споразумом између деспота Стефана Лазаревића и Бајазита, град је припао српској депотовини између 1402. и 1410. године. Стефан ју је обновио и проширио, саградивши читаво спољашње утврђење, а у приобалном простору палату. Али, како Стефан није имао дјеце, његов насљедник, Ђурађ Бранковић, био је дужан да врати угарском краљу добијене посједе у замјену за своје признање као Стефановог насљедника.

 

Међутим, заповједник Голупца, војвода Јеремија, одбио је да преда Голубачко утврђење, тражећи суму од 12.000 дуката, јер је наводно толико дао деспоту Стефану за држање града. Јеремија је тадашњем угарском краљу Жигмунду

Луксембуршком дао и документ којим ово потврђује, а који је краљ оспоравао, па је војвода продао Тврђаву Османлијама.

 

Краљ се није помирио са губитком Голупца и наставио је да га напада све до смрти. Град је страдао и у борбама Османлија против влашког војводе Влада Дракуле. Од 1444. до 1458. године, Голубац је иео српске деспотовине, док почетком 16. вијека, град проживљава судбину сличну легенди: у намјери да га покори, турски Султан Мехмед ИИ, поткупио је војнике који су опслуживали Тврђаву, али не и заповедника града. Он се повукао у највишу кулу, исту ону у коју је по миту затворена српска принцеза. Да би преживио, заповједник је кофом на дугачком ланцу захватао дунавску воду, али би Турци ланац сваки пут кидали, па је овај храбри човјек ипак морао да се преда. Голубац се као мјесто сукоба помиње у великој акцији Матије Корвина, угарског краља, против Осмалија 1481. године.

 

Судбина града коначно је одређена угарско-турским уговором о миру 1503. и 1519. године, по којем је Голубац остао под османском влашћу. Границе турске империје се потом померају на севјер, а Голубачка тврђава као погранични град губи на значају. До 1683. године био је на османском посједу, а потом га заузима аустријски цар Леополд И, 1690. године, када га уступа Угарима. Пожаревачким миром 1718. године поново је додјељен Османлијама и под њиховом влашћу остаје до Првог српског устанка, када постаје српски град. Гушењем Првог српског устанка, поново се враћа у османске руке, док је под српском управом опет од Другог српског устанка, стоји у тексту који је објављен у специјалном издању Натионалне Географије Србија и Туристичке организације Србије “Дунавом кроз Србију”.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести