НОВОСТИ

ГРАНАТЕ УГАСИЛЕ ДЈЕТИЊСТВО Трогодишња Сања најмлађа жртва, још се трага за несталим

22/07/2023

Међу пет цивилних жртава рата на подрзчју општине Станари је и Сања Јосић. Имала је само три године када је од посљедице гранатирања погинула пред кућом 22. новембра 1994. године.

 

Сања је најмлађа цивилна жртва рата на овом подручју.

 

У засеоку Гојаковац код Станара подигнута је спомен–плоча на којој су уклесана имена Сање и 111 у Одбрамбено-отаџбинском рату страдалих бораца Војске Републике Српске. Њих 50 је са подручја Церовице, а 61 борац са простора 13 општина Републике Српске.

 

Предсједник Организације породица погинулих са подручја Станара Мирко Јотић рекао је раније Срни, а пренијеле Независне новине, да су мјесто Гојаковац и насеље Церовица имали стратешки значај за одбрану овог дијела Српске, а да је први заједнички напад муслиманско-хрватских снага на ово мјесто извршен 1. јуна 1992. године. “Напад је извршен непосредно послије поноћи око 2.00 часа. Користећи кишу и лоше вријеме као момент изненађења упали су у прве куће”, присјетио се Јотић и навео да је тада погинуо Владо Миливојевић, прва жртва из Церовице.

 

Јотић је аутор “Спомен књиге погинулих бораца са подручја општине Станари 1991-1995.” у којој је навео податак да је за стварање Републике Српске погинуло 250 бораца са подручја ове општине, од којих је 149 било ожењено.

Седам породица имала су два погинула члана.

 

Као нестали воде се четири лица.

 

Предсједник Скупштине Општинске борачке организације Станара Миладинко Ковачевић рекао је да је некадашња прва линија раздвајања на Гојаковцу остала међуентитетска граница Републике Српске и Федерације БиХ. Ковачевић је поручио да се морају обиљежавати догађаји из Одбрамбено-отаџбинског рата како би се сачувало сјећање на страдале у борбама за стварање Републике Српске и да се то мора преносити младим генерацијама.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести