НОВОСТИ

ХЕРОЈ! Одбио да бомбардује Југославију и онда прошао пакао!

23/07/2023

Грчка је током бомбардовања била дио НАТО алијансе, али из политичких разлога није учествовала у ваздушним нападима. Међутим, морнарица је добила наређење да уплови у Јадран, али он се супротставио наређењима строгог војног поретка

 

Маринос Рицудис, некадашњи капетан брода “Темистоклис” и потпоручник ратне морнарице, 1999. године одбио је наређење да учествује у бомбардовању Југославије и умјесто да крене на наш народ, храбро је вратио брод назад у луку.

 

“Као православац, не могу да учествујем у нападу на братски народ”, изговорио је тада ове речи Маринос.

 

Због тога је осуђен је од стране Војног суда на три године затвора у родној Грчкој, док су га Срби прогласили својим херојем.

 

Прву понуду Србије да му се буде додијелли орден одбио је скромно рекавши да му није потребно ништа, већ да “све заслужује храбри народ који је водио борбу против свих и без шансе”, подсјећа Стил/Курир.

 

Ипак, у јануару 2018. свети архијерејски синод СПЦ додијелио му је орден светог цара Константина, “због његове жртвене љубави према братском српском народу, одбијајући да учествује у НАТО бомбардовању Србије 1999. године.

 

“Дубоко сам ганут и нисам могао да вјерујем да ћу послије 18 година, од када сам одбио да учествујем у неправедном рату против овог народа, да доживим част и захвалност од моје браће православне, браће Срба. Све жртве вашег народа, традиција, предање, култура, било је најзначајније надахнуће за мене и осјећам благодарност пред свима вама”, изјавио је том приликом Рицудис.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести