НОВОСТИ

ХИТЛЕРОВИ АВИЈАТИЧАРИ МУЧКИ ПОУБИЈАЛИ ЖЕНЕ У НОВОМ САДУ!

14/10/2023

 Овако трагичан догађај ријетко забиљежен у аналима ратова, злочиначка рука није имала милости

 

 

Њемачка фашистчка авијација је 6. априла 1941. године напала и Нови Сад, а прва званична жртва тог напада је била једна Нијемица.

Такође, фашисти су усред бијела дана бомбардовали и погребну поворку у насељу Салајка, када је погинуло 12 недужних цивила.

– Њемачка авијација је митраљирала данашњу Радничку улицу и тада је смртно рањена једна Нијемица, која је то јутро ишла на мису у цркву, тако да је Нијемица и прва званична жртва њемачког фашистичког дејствовања те недјеље, 6. априла 1941. у Новом Саду – каже за Информер Зоран Кнежев, хроничар новосадске историје и члан Матице српске.

Напад хитлеровских авиона на погребну поворку

Он каже и да су Новосађани фашистички напад на Југославију запамтили по једном изузетном догађају, веома ријетком у аналима ратова уопште, а то је по нападу хитлеровских авиона на једну погребну поворку.

– Недужни цивили који су тада мучки побијени биле су жене, Салајчанке, које су по старом обичају испраћале на гробље умрлу комшиницу и пријатељицу. Овај трагични догађај дубоко је потресао и узбудио Нови Сад, а нарочито Салајку. Том приликом испољена је на најгнуснији начин злочиначка природа хитлерових авијатичара, јер напад није био посљедица забуне, а догодио се око поднева – каже Кнежев.

Погребна поворка кретала се средином широке Кисачке улице са црним барјацима, а авиони су је напали летећи веома ниско. Како су присутни могли да виде авијатичаре, свакако су ови могли добро да виде и каква је поворка под њима.

– Био је то уствари израз обијести злочинаца, према немоћном народу. Почетком априла 1941. године било је очигледно да је рат само питање дана. Људи су свакодневно позивани у војску, али и поред тога, многе је рат изненадио. Своја сјећања, на почетак рата у овом граду, уствари на тај конкретни догађај испричала ми је једна Салајчанка, тетка Смиља, сестра Брње и Васкета Јовановића, који су имали кућу и содару у Кисачкој улици, непосредно испред мјеста тог гнусног злочина, али такође опис тог догађаја је испратила и послијератна штампа – додаје Кнежев.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести