НОВОСТИ

ХРВАТИ СПАЛИЛИ И МИНИРАЛИ СВЕ СРПСКЕ КУЋЕ Логори, масовне гробнице и хиљаде граната дневно! Људи су од страха падали у несвијест…

27/10/2023

Испред спомен-обиљежја у насељу Горња Барица у општини Брод и овог 30.септембра служен је помен погинулим борцима Одбрамбено-отаџбинског рата са подручја ове мјесне заједнице и погинулим борцима из Козарске Дубице, Оштре Луке и других општина који су учестовали у војним операцијама за ослобођење Брода.

Помен је служен за 10 погинулих бораца из насеља Барица, 17 из Козарске Дубице и 12 бораца из Оштре Луке/Санског Моста.

 

Предсједник Предсједништва Борачке организације Брод Зоран Видић рекао је да су због веома важног географског положаја непријатељске снаге прво протјерале српско становништво са простора Барице да би имале контролу над два града.

 

“Прво становништво које је протјерано са простора наше општине је из Барице, и то 4. априла 1992. године. Главне операције за ослобођење Брода кренуле су 4. октобра када је заузета кота 93 у Зборишту. Брод је ослобођен увече 6. октобра, а слобода је званично проглашена сутрадан”, подсјетио је Видић.

 

Он је истакао да је слобода скупо плаћена, те да су у ослобођеном Броду затечене огромне ратне страхоте. “Затекли смо спаљене и миниране све српске куће, осим оне са бројем 108 у Лијешћу, уништену привреду, Рафинерија је горјела. Затекли смо логоре на стадиону Полета, у средњој школи, складишту робне куће, приватне логоре, затим масовне гробнице, од којих је највећа била

на Градском гробљу из које је ексхумирано 88 тијела, више мањих масовних гробница. Све је то направила окупаторска војска”, рекао је Видић.

 

Он је поручио да се никада не смију заборавити борци који су животе дали за Републику Српску, нити њихове породице и потомци, те да се у оквиру колективног сјећања у бродским школама одржавају историјски часови поводом Дана ослобођења општине Брод, јавила је Срна, пренио РТРС.

 

Према подацима општинске Борачке организације, током Одбрамбено-отаџбинског рата 244 борца из Брода су погинула, а више од 500 их је рањено. Ослобађањем Брода завршена је вишемесечна операција “Коридор живота” захваљујући којој је Република Српска копненим путем спојена са Србијом.

 

Један до учесника у рату Милован Гагић, бивши борац Турјачког батаљона 5. Козарске бригаде, рекао је да је ово било једно од најтежих ратишта на којима је учествовао.

 

“На хиљаде граната је дневно падало из Хрватске на наше положаје. Данима смо овдје држали положаје, глава се није могла подићи, људи су од страха падали у несвијест. Огромне су борбе биле, али смо издржали и ишли напријед. Овдје смо дошли да у име градске Борачке организације Градишка изразимо пијетет погинулим борцима, међу којима је и осам мојих сабораца из Градишке”, рекао је Гагић, који је предсједник градишке Борачке организације.

 

Помену је присуствовала и делегација општинске Борачке организације Козарска Дубица чији је предсједник Ненад Булић рекао Срни да је у војним операцијама за ослобођење Брода и борбама у Кострешу током 1992. године погинуло 17 бораца 11. Дубичке бригаде.

 

“Присуством и одавањем поште погинулим борцима сјећамо се борби у којима је ослобођен Брод, али и наших страдалих бораца, Дубичана који су положили животе у ратним операцијама”, рекао је Булић. Он је нагласио да су ратне године зближиле становнике Брода, Козарске Дубице и Оштре Луке, те да делегације бораца ових општина традиционално одржавају пријатељске односе и присуствују обиљежавању догађаја у знак сјећања на битке и страдале борце у Одбрамбено-отаџбинском рату.

 

Помен су организовале општинска Борачка организација и општина Брод у оквиру програма “Октобарских свечаности слободе 2023”.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести