НОВОСТИ

Hrvati uništili grob velikog srpskog pripovjedača

14/05/2021

Crkvu u kojoj je sahranjen poznati srpski pisac Vladan Desnica (1905-1967), uništile su hrvatske snage tokom operacije “Maslenica” u januaru 1993. godine.

 

srpski pisac Vladan Desnica

srpski pisac Vladan Desnica (1905-1967)

Za zločine u toj vojnoj operaciji Hrvatske vojske i MUP-a niko nije odgovarao ,a  ubijeno 348 srpskih vojnika i civila, od kojih 35 žena i troje djece stare do 12 godina, upozorio je ranije Savo Šrbac, predsjednik Veritasa.

Srbi su ubijani, protjerani ili odvedeni u zatvore i logore. Njihova su bogata imanja opljačkana, opustošena i uništena, a kulturni spomenici, groblja i crkve devastirani, oskvrnuti ili porušeni, među kojima i Dvori Janković Stojana u Islamu Grčkom s crkvicom sv. Georgija (1675.), u kojoj je pokopan poznati književnik Vladan Desnica, i crkve sv. Georgija (1567.) u Smokoviću i sv. Ilije (1872.) u Kašiću”.

Vladan Desnica rođen je u Zadru u srpskoj porodici Desnica, pravoslavne vjeroispovijesti.

Potomak je Stojana Mitrovića Jankovića, u srpskoj narodnoj pjesmi poznatog kao Janković Stojan, vođe srpskih kotarskih uskoka u 17. vijeku.

Desnica je studirao pravo i filozofiju u Zagrebu i Parizu, a diplomirao je na zagrebačkom Pravnom fakultetu 1930. Radio je kao advokat, a zatim je prešao u državnu službu.

Neke od pripovjedaka Vlada Desnice imaju antologijsku vrijednost: “Posjeta”, “Priča o fratru sa zelenom bradom”, “Florjanović”, “Konac dana”, “Bunarevac”, “Solilokviji gospodina Pinka”.

U značajnija djela ubraja se i zbirka pjesama “Slijepac na žalu” i drama “Ljestve Jakovljeve”.

Desnica je autor jednog od najpoznatijih romana u srpskoj i bivšoj jugoslovenskoj književnosti “Proljeće Ivana Galeba”.

Bavio se i filmom, napisao je scenario za film “Koncert” – jedan od najznačajnijih filmova jugoslovenske kinematografije. Po njegovom scenariju snimljen je i film “Pravda”.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести