НОВОСТИ

ИДЕМО ЛИ ЊИХОВИМ СТОПАМА? Стефан Немања и Стефан Првовенчани су стварали државу, а Свети Сава је испунио духовним и културним садржајима!

03/10/2023

Историчар Предраг Марковић каже да су Стефан Немања и Стефан Првовенчани стварали државу, а Свети Сава је испунио духовним и културним садржајима.

 

 

„Ми смо губили државе, дизали смо се из пепела, али то Светосавље, та духовна димензија нашег идентитета, је увијек трајала”, поручује Марковић.

Он је, гостујући у Јутарњем дневнику РТС-а, рекао да је Свети Сава вјероватно највише утицао на наш национални идентитет.

– Језик, култура, књижевност, здравство, закони – то је све Свети Сава оставио као наслијеђе свом народу. Ми смо губили државе, дизали смо се из пепела, али то Светосавље, та духовна димензија нашег идентитета, је увијек трајала – нагласио је Марковић.

На питање зашто су се до Светог Саве и Срби као народ колебали које вјере ће бити, Марковић каже да је то било као данас у глобалном свијету – постојале су велике силе на Истоку и Западу.

– Наши мудри владари су гледали гдје је корисније за Србе, који да прихвате модел и онда су направили једну генијалну комбинацију – духовност су узели са Истока, а краљевску круну, институција краљевске круне је западна тековина. Ми смо комбиновали Исток и Запад, а најљепше се та комбинација види на прелијепим фрескама Рашке школе – ти манастири су споља италијански, а унутра византијски – рекао је Марковић.

Говорећи о томе које поуке из тог доба бисмо данас могли да примјенимо и може ли се можда повући нека паралела са садашњим временом због Истока и Запада, Марковић каже да би волио да можемо опет да узмемо најбоље од два света.

– Сада имамо више страна, сада имамо и наше пријатеље у Азији као што је Кина – додао је Марковић.

Нагласио је да је Светосавље темељ тога како ми себе доживљавамо као народ и темељ наше религиозности – оно што нашу вјеру разликује од других сестринских православних вјера.

– То је оно што даје нешто посебно нашој духовности и култури – истакао је Марковић.

Одговарајући на питање гдје је данас народ Светог Саве, Марковић каже да он не иде стопама његовим.

– Заборавља се да је Свети Сава био свјетски путник. Он је био грађанин свијета, обишао је цијели православни свијет. Невјероватно колико је он путовао у вријеме када је дистанца коју прелази путник била 30 километара дневно. Он је стигао до Свете земље. Све оно што је за једног православног монаха било важно, све је обишао – рекао је Марковић и додао да је све добро што је видео на тим путовањима, Свети Сава донио у Србију.

Празник Светог Саве, као школска слава, установљен је 1.840 године. Комунистичке власти укинуле су га, а од деведесетих опет се обиљежава и празнује.

– Свети Сава је био најсавременији мислилац свог времена. Не би он имао проблема никаквог да и данас буде познавалац свијета који мисли глобално и дјелује локално – сматра Марковић.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести