НОВОСТИ

Имам који је Српску назвао ”геноцидном творевином” не разумије оптужницу

10/01/2024

Мухарем Штулановић, имам и професор на Исламском педагошком факултету у Бихаћу који је током џума намаза Републику Српску назвао “геноцидном творевином”, изјавио је у Окружном суду у Бањалуци да не разумије оптужницу којом се терети за кривично дјело повреда угледа Републике Српске и њених народа.

Штулановић је то рекао на рочишту за изјашњење о кривици, па је суд констатовао да се оптужени изјашњава да – није крив.

 

Штулановићев бранилац, адвокат Душко Томић, је након рочишта оцијенио да је ово политички процес и да до данас нису добили ниједан материјални доказ.

 

“Замолићемо и предсједника Милорада Додика да нас саслуша пошто је он креатор овог закона на основу којег се суди човјек који у џамији својим вјерницима каже своје мишљење, и који није грађанин Републике Српске”, рекао је адвокат Томић.

 

Републичко јавно тужилаштво Српске Штулановића терети да је 13. јануара прошле године у џамији која се налази у комплеску Исламско-педагошког факултета у Бихаћу у вријеме џума намаза одржао говор у трајању од око 24 минуте, а који је истог дана објављен на друштвеној мрежи YоуТубе под називом „окотило се повампирено зло“.

 

У оптужници је наведено да је говору, између осталог, изјавио: „Као посљедица да се створи и направи Република Српска, чије окоћење славе 9. јануара. Баш због те геноцидне творевине која се окотила и заживјела тог 9. јануара у виду геноцидне творевине еР еС. И над самим Сарајевом славе геноцидну окотину. Значи, браћо, треба предузети све што је у нашој моћи, па се тек онда ослонити на драгог Бога на међународну заједницу и на неког другог…“.

 

“У говору је изложио порузи, презиру и грубом омаловажавању Републику Српску, јер је означио као геноцидну творевину, чиме је починио кривично ђело повреда угледа РС и њених народа из члана 280. став 2. у вези са ставом 1. Кривичног законика”, наведено је у оптужници.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести