НОВОСТИ

Istoričar Hrvoje Klasić dobio prijetnje smrću zbog istine o stradanju Srba

13/05/2021

Hrvatski istoričar Hrvoje Klasić, koji je dobio prijetnje smrću u pismu od anonimne osobe koja poziva da on bude ubijen “maljem, zabijanjem čavla u čelo, “srbosjekom” ili na drugi način kako su ustaše u Јasenovcu ubile više od 700.000 Srba, rekao je da ovo pismo govori u kakvom društvu živi.

 

Hrvatski istoričar Hrvoje Klasić

Hrvatski istoričar Hrvoje Klasić

– Svakakva pisma sam dobijao, ali ovo je možda najdegutantnije iako je i prije bilo direktnih prijetnji smrću – rekao je Klasić za “Večernje novosti” i naglasio da ga šokira to da se neko ne boji da pošalje ovakvo pismo a zna da zbog njega može da završi u zatvoru.

 

Sve to govori o društvu u kome živimo, rekao je Klasić, koji je javno objavio sadržaj pisma upućenog na adresu Filozofskog fakulteta u Zagrebu na kojem predaje, a koje se završava ustaškim pokličem “Za dom spremni”.

 

On je rekao da bi volio da svi u Hrvatskoj shvate da ne smiju da normalizuju ovakve stvari, te da je između verbalnog nasilja i fizičkog tanka granica, posebno ako se toleriše verbalno nasilje.

 

Klasić, koji je izuzetno aktivan u osudi govora mržnje, ali i isticanja simbola prošlosti iz totalitarnih režima, prije svega iz vremena Nezavisne Države Hrvatske, naglasio je da nije realno očekivati da će pošiljalac biti otkriven i ocijenio da ovdje nije riječ o afektu već o pismu koje je napisano sa predumišljajem.

 

“Novosti” podsjećaju da je Klasić nedavno objavio detalje iz pisama koje su razmjenjivali Alojzije Stepinac i papa i da reaguje na različite pokušaja falsifikovanja istorije.

 

Dobitnik je i i nagrade “Svetozar Pribičević” za unaprijeđenje hrvatsko-srpskih odnosa.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести