НОВОСТИ

Izgraditi spomenik Srbima stradalim u Sarajevu

16/05/2021

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocijenio je da je Sarajevo najveće stratište srpskog narod na području BiH u proteklom ratu, te da je važno da se na području Istočnog Sarajeva izgradi spomenik u znak sjećanja na stradale Srbe u Sarajevu.

 

Predsjednik Saveza Srba Miodrag Linta

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta

 

Linta je naveo da brojne činjenice pokazuju da je Sarajevo bilo pretvoreno u najveći koncentracioni logor poslije Drugog svjetskog rata, u kome su pripadnici muslimanskih vojnih, policijskih i paravojnih formacija ubili više od 8.000 Srba.

On podsjeća da je nakon ubistva srpskog starog svata Nikole Gardovića 1. marta 1992. godine u Sarajevu od muslimanskih ekstremista, počeo opšti napad na Srbe u Sarajevu.

Linta je u saopštenju istakao da su se Srbima u Sarajevu svakodnevno dešavala brutalna i svirepa ubistva, mučenja, silovanja, hapšenja, odvođenja u zatvore i logore, otimačina i pljačka imovine.

Prema njegovim riječima, najveća stratišta sarajevskih Srba bila su jama Kazani ispod Trebevića, logor u bivšoj kasarni “Viktor Bubanj”, zatim naselja Pofalići, Mojmilo, Dobrinja, Stub, Azići i više od 120 logora i zatvora.

Linta podsjeća da bošnjačke vlasti od završetka rata odbijaju da formiraju komisiju za istraživanje ratnih zločina nad Srbima u Sarajevu, a federalne i kantonalne vlasti u Sarajevu odbijaju da obilježe brojna mjesta gdje su Srbi ubijani u proteklom ratu.

Ocjenjuje da bošnjačke vlasti uporno nastoje da umanje zločine i broj srpskih žrtava i pošalju poruku da se radilo o pojedinačnim i izolovanim slučajevima, ali da podaci o broju stradalih Srba u Sarajevu jasno govore da se radilo o planskom i organizovanom zločinu.

“Sarajevo je jedan od brojnih primjera u BiH da su srpske žrtve u odnosu na bošnjačke zanemarene, ponižene i manje vrijedne”, naveo je on.

Linta je dodao da je potpuna laž bošnjačke strane da je Sarajevo bio okupiran grad odnosno grad pod opsadom, te podsjeća da je Sarajevo tokom rata bio podijeljen grad i svaka strana je branila teritorije koje je držala pod svojom kontrolom.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести