НОВОСТИ

ЈЕДИНИ СРБИН КОЈЕМ ЈЕ ХИТЛЕР ВЈЕРОВАО: По Душку је настао чувени Џејмс Бонд, а његов живот занимљивији је од филма

19/06/2023

Животна прича српског Џејмс Бонда узбудљивија је од филма, био је двоструки агент и веома цијењен у свијету елитне шпијунаже.

 

 

Душан Душко Попов био је српски обавјештајац, веома познат у свијету елитне шпијунаже, интрига и тајних агената. Рођен је у Тителу, 10. јула 1912. године у богатој трговачкој породици.

Током Другог свјетског рата радио је за МИ6 , а похађао је најбоље школе у то вријеме. Наиме, у Паризу је завршио средњу школу, док је Правни факултет завршио у српској престоници. Међутим, није се зауставио на томе, те је постдипломске студије уписао у Фрајбургу.

Био је најуспјешнији шпијун за којег је цијео свет знао, укључујући високе државне званичнике који су му се дивили. Њиме су били импресионирани и Черчил и Хитлер, а управо он је био узор за чувеног агента 007 Ијана Флеминга.

Осим тога што је био веома образован и што је говорио неколико језика, био је магнет за жене и велики заводник. Српски Џејмс Бонд имао је неколико имена, док се Нијемцима представљао као Иван, за Британце је био Трицкл.

Попов је тако живио животом пуним опасности, водећи га на релацији Лисабон (који је у то вријеме био центар европске шпијунаже) – Лондон (гдје је Британцима редовно подносио извјештаје о њемачким плановима и добијао лажне информације које је требало да подметне Рајху), пише Нова.

Свакодневно тако комуницирајући, дошао је до невјероватног податка, а то је да су се Јапанци 1941. године доста интересовали за могућност полијетања бомбардера са носача авиона, а Душко је од “Абвера” добио задатак да оде у САД и прикупи информације о луци Перл Харбор.

Попову је одмах све постало јасно и, по доласку у САД, одмах се упутио у ФБИ и наговестио им да ће Јапанци напасти Перл Харбор, али му тадашњи директор ФБИ Џон Едгар Хувер није повјеровао.

– Хувер је на више начина био изузетан човјек. Вјероватно је био хомосексуалац, мрзео је странце, а поготову Душка. Мрзео је плејбоје и све у вези са Душком – рекао је о томе британски аутор и новинар Расел Милер.

Велики успеси

ФБИ је интензивно био укључен у саботажу Душкових мемоара, покушавајући на све начине да их забрани јер би на тај начин успјели да сачувају Хуверов лик и дјело.

Био је велики махер у свом послу, а од Нијемаца је успео да извуче преко два милиона долара (у данашњој вриједности), за потребе “тајне мреже нациста у Британији” које је заправо прослијеђивао савезницима.

Имао је кључну улогу у “Дану Д”, а успио је лажним извештајима да скрене пажњу нациста са Нормандије на надуване тенкове и лажне војне трупе стратешки распоређене на другим дијеловима обале. Ова акција звала се “Фортитјуд”.

Инспирација за сварање чувеног агента 007 – Џејмса Бонда

– То сте закључили ви, медији. Кад су Флеминга напали британски медији зато што превише слободно приказује Џејмса Бонда, агента британске тајне службе, наводно је рекао: ‘Не бих вам навео његово име, али звали су га Трицикл’ – испричао је Попов својевремено, не кријући да је управо Трицикл ило његово тајно име у Другом свјетском рату, као ни то да га је Флеминг једно вријеме пратио у том периоду.

Међутим, дуилему је нешто касније разријешио ББЦ саопштивши да је у једном португалском казину дошло до сусрета Флеминга и Попова, што је писца нспирисало да касније напише причу о тајном агенту. Они су тако потврдили да је “прави Бонд” српског поријекла, да се нашао у Великој Британији, како га је контактирао Абвер и како се прије пута у Сједињене Америчке Државе нашао у Есторилу како би контактирао са својим ментором из немачке тајне службе.

Тада га је Флеминг запазио, али и сам ББЦ је на крају рекао да верзију Ијана Флеминга никада нису чули, те да не постоје писани трагови, нити било какви физички докази о томе да је заиста Попов био инспирација за лик Џејмса Бонда.

Љубавни живот чувеног агента

Након завршетка рата, Душко је престао да се бави обавјештајним радом. Упркос томе што је био велики заводник и што су му се жене бацале пред ноге, Душко се женио два пута, а добио је четири сина.

Са првом женом и сином живео је у једном замку на југу Француске, тврдећи да га је то мјесто подсећало на Дубровник у ком је провео дјетињство.

Други пут се оженио када је имао скоро 50 година, а његова супруга, Швеђанка Џил, имала је тек 19. Ипак, њих двоје добили су три сина: Марка, Омара и Бориса. Нажалост, Борис је прије неколико година страдао у тешкој саобраћајној несрећи.

Марко је недавно отворено говорио о свом животу и оцу.

– Радио сам у једној инвестиционој банци у Лондону десет година, а сада водим инвестициони фонд и инвестирамо у некретнине по Црној Гори и Хрватској. Драго ми је што сам коначно добио српско држављанство, отац је овдје рођен, а и у Београду имамо некретнине. Сад чекамо на реституцију – рекао је он за „Блиц“ током једне посјете Београду.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести