НОВОСТИ

Јовановић: Српска да истраје на доказивању Шмитове нелегитимности

13/10/2023

Професор међународног права на Правном факултету у Београду Милош Јовановић оцијенио је да је јако важно да руководство Републике Српске истраје на својој позицији о нелегитимности Кристијана Шмита јер нема сумње да није изабран онако како би требало бирати високог представника у БиХ и самим тим нема ни легалитет, ни легитимитет.

Јовановић је истакао да Шмит од почетка није “леге артис” именован за функцију високог представника јер постоји процедура која није поштована и самим тим не може да представља оно на шта се позива.

 

Он је указао да, међутим, на међународно право често утиче талас међународних односа, па његове одредбе велике силе крше, што се види и на примјеру Резолуцији 1244 Савјета безбједности УН о Косову и Метохији.

 

– На крају се све своди на однос снага. У том смислу треба ми као народ, а и људи у Републици Српској да буду свјесни тога и да заједно јачамо своје позиције, да увијек указујемо на чињеницу одсуства његовог легитимитета, а богами и легалности. И да у складу са тим спроводимо мјере – сматра Јовановић

 

Он је рекао да се међународно право не бави овако специфичним случајевима и да је ово посебна ситуација, гдје један представник није изабран на начин како је требало. Јовановић је навео да, упркос томе, “Шмит за већи дио западних сила јесте представник УН, док за неке друге, као што је Руска Федерација”.

 

– То су те ситуације, условно речено “сиве зоне”, гдје је евидентна нелегалност, али због односа снага просто се то толерише. Ништа више и ништа мање. Таквих ситуација има пуно”, напоменуо је Јовановић за Срну.

 

У том смислу, додао је он, међународно право није као било које право неке државе, нема ни ту врсту ефикасности и на крају се све своди на однос снага.

 

– Зато је јако важно да руководство Републике Српске истраје на својој позицији о нелегитимности Шмита, грађанина или туристе, како год га називају, у праву су – истакао је Јовановић.

 

Он је оцијенио да људи у Републици Српској треба да буду уједињени, те да заједно са Београдом заједнички заступају своје интересе.

 

– Када се ситуација сведе на однос снага, онда и ми треба да покажемо снагу, ништа више и ништа мање. А само међународно право неће дати одговор до краја, јер неће бити поштовано – истакао је Јовановић.

 

Министар безбједности у Савјету министара Ненад Нешић позвао је јуче Тужилаштво БиХ да хитно спроведе истрагу о нелегалном и лажном представљању Кристијана Шмита као високог представника у БиХ и његовим активностима.

 

Према његовим ријечима, анализом садржаја донесених резолуција Савјета безбједности УН закључује се да не постоји ниједан документ, нити одредба којом се прецизира поступак и потврђује именовање Шмита.

 

– Кристијан Шмит је њемачки грађанин који на простору БиХ борави на основу дипломатске ноте њемачке Амбасаде у БиХ, а не на основу резолуције Савјета безбједности, што указује да је он нелегитиман – рекао је Нешић.

 

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести