НОВОСТИ

KРВАВА ЛИТИЈА У СРБИЈИ 1937. ГОДИНЕ: Битка против Kонкордата са Ватиканом!

26/08/2021

Желећи да умири Хрвате, чији су политичари још од стварања заједничке државе показивали сепаратистичке тежње, краљ Александар отпочео је преговоре са Ватиканом о потписивању Конкордата, уговора којим би био уређен положај Католичких цркава у Југославији. Послије његове смрти, преговоре је наставио кнез Павле, па је Конкордат потписао у Риму 1935. године.

 

Битка против Kонкордата са Ватиканом!

Битка против Kонкордата са Ватиканом!

 

Требало је још да га ратификује и Скупштина Краљевине Југославије, али је СПЦ повела оштру и гласну кампању против тога. Најгласнији је био патријарх Варанава, који је у новогодишњој посланици за 1937. рекао да је тај документ „атак на посљедњи бедем српства, на свијету српску цркву, уговор са црним поглаваром црне интернационале и позвао народ да се збијемо у редове, као војска божја против војске сатанске “. Власти су забраниле штампање ове посланице поглавара СПЦ.

Одмах послије тога, он се тешко разболио, због чега се пронио глас да је отрован, а пошто му се здравствено стање погоршавало из дана у дан, врење у јавности било је све јаче. Милан Стојадиновић, предсједник владе, био је убјеђен у надмоћ своје скупштинске већине, па ће тврдити да ће Конкордат бити ратификован без проблема. За 19. јул 1937. заказао је гласање у скупштини.

За то вријеме, СПЦ је заказала молепствије за оздрављење патријахра, а потом и литију од Саборне цркве до Храма Светог Саве. Страхујући од нереда, полицијска управа града Београда забранила је литију, уз образложење да „није у складу са црквеним прописима да се литија одржава за било чије оздрављење“.

На позив свештеника народ је изашао на улицу, а та ће шетња вјерника бити упамћена као „крвава литија“. Интервенција полиције, чији је министар био Словенац Антон Корошец, иначе римокатолички богослов, била је брутална.
Један хроничар биљежи: „Преко Улице краља Петра, на горњем углу зграде Народне банке, била је жандармерија у више редова. Жандарми су већ агресивнији и дочекују литију грубим псовкама и закрвављених очију, избезумљена лица туку свештенства у црквеним одеждама и народу, псујући поповску и српску мајку. По нагласку се могло примјетити да су жандарми Хрвати и Словенци, подсјећају српски медији.

У службеном извештају Краљевској канцеларији стоји: „Настала је општа туча, изгажена је и светосавска застава. У општој тучи наоружане жандармерије с једне стране и свештенства, у мантијама, и грађана с других страна највише је страдало чело поворке, посебно епископ шабачки др Симеон Станковић, којег су жандарми кундацима оборили на калдрму, са које је, у несвијести, пренијет у Патријаршију , а потом у болницу.“
Увече, 23. јулa 1937. године, Конкордат је у Народној скупштини изгласан са 166 гласова, уз 129 против. При крају дана, у коме је у доњем дому изгласан Конкордат, умро је патријарх Варнава. Бојећи се даље заоштравају односи са СПЦ -ом, Стојадиновић је одустао од спровођења Конкордата. Званично гласило Ватикана пренијело је папино саопштење да „неће бити мали број душа које ће зажалити“ што нису прихватили овај споразум. Има историчара који вјерују да је и разбијање Југославије 90′-тих година остварење ове пријетње …
До данас нису оповргнуте тврдње да је патријарх Варнава отрован.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести