НОВОСТИ

Канцеларија за КиМ: Уклањање споменика покушај затирања српског постојања на Космету

13/11/2023

Канцеларија за Косово и Метохију саопштила је данас да је уклањање и помјерање спомен плоче српским војницима палим у Балканским ратовима и Првом свјетском рату, на војном дијелу православног гробља у Приштини, покушај затирања свих трагова српског постојања на Косову и Метохији и бруталног прекрајања историје.

О овом антицивилизацијском чину Канцеларија за Косово и Метохију обавијестила је мисију ОЕБС и остале међународне мисије које дјелују на простору КиМ, захтијевајући конкретне одговоре и одговорност починилаца овог вандалског акта.

 

– У сарадњи са нашом Епархијом Рашко-призренском искористићемо све правне механизме и могућности да се плоча врати на своје мјесто и на томе радимо још од првог дана, када се овај вандалски чин догодио – истичу из Канцеларије за КиМ.

 

Како се наводи, посебно забрињава чињеница да је до уклањања плоче српским страдалницима са видног мјеста дошло пред очима, а према свједочењима свештеника, страних представника на Косову и Метохији, што отвара питање да ли Приштина у својој политици скрнављења, негирања и затирања свега српског има заправо одријешене руке да тако поступа.

 

– Након преоравања српских костију у Косовској Митровици, скрнављења, паљења, рушења српских гробова и спомен обиљежја, јасно је да Приштини сметају како живи тако и страдали Срби који су свој живот дали за мир и слободу на овим просторима, свијетле идеале који за Аљбина Куртија и његове сљедбенике немају никакву вриједност – наводи се у саопштењу.

 

Додаје се да је једно сигурно – да славну и херојску прошлост српског народа на простору Косова и Метохије нико, никада неће моћи да избрише, јер је “наша обавеза да чувамо спомен на наше претке који су дали оно највредније, свој живот како би будући нараштаји живјели у бољем свијету”.

Коментари

0

Пошаљи коментар

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести