НОВОСТИ

КАРАЂОРЂЕВ ДУД СВЈЕДОК СЛАВНЕ СРПСКЕ ИСТОРИЈЕ: Испод њега је моћни диздар Гуша пао на кољена пред вождом ПРЕДАЈУЋИ МУ КЉУЧЕВЕ СМЕДЕРЕВСКЕ ТВРЂАВЕ

11/10/2023

Дуд стар триста година који је данас омиљено састајалиште Смедераваца, представља симбол историје Смедерева и Србије.

„Видимо се код дуда“, често се у данашње вријеме може чути код Смедереваца као одредиште за састанке, али ово значајно обиљежје града које пркоси времену више од три вијека, има невјероватну историјску причу.

 

Налази се у самом центру, преко пута смедеревске гимназије.

– За Дан жена и око Нове године ту се постављају тезге за продају свега и свачега. Поставе их у круг око дуда и буду на том мјесту десетак дана. Затим, пред школску годину, махом основци овде дођу организовано да продају књиге, подсјећа Информер.

 

Лијепо је видјети на овом мјесту и тезге са цвијећем. Дуд је обиљежје града, када треба са неким да се састанете, обично се бира ова локација: „Чекам те код дуда“, причају Смедеревци, поносни на стари дуд у центру града.

 

Данас је споменик природе и ботанички рарирет, али је и знаменито историјско мјесто. Под његовим стаблом и великим крошњама, је вожд Карађорђе Петровић вођа Првог српског устанка 8. новембра 1805. године примио кључеве Смедеревске тврђаве од турског заповедника града, диздара Мухарема Гуше.

 

У присуству српских старјешина и устаника, предаја кључева одиграла се на свечан начин, јер су Турци оставили Србима значајан арсенал оружја, топова и муниције, а Карађорђе као прави вожд, дозволио им је да достојанствено оду из Смедерева. Пустио их је да са војним частима и по неком пушком, лађама оду низ Дунав у бугарски Видин.

 

Отуда је и овај знаменити дуд присвојио придјев Карађорђев, па није ни чудо што више од три вијека поносно стоји као заоставштина будућим генерацијама подсјећајући их на чојство и јунаштво њихових предака.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести