НОВОСТИ

КАЖУ ДА ЈЕ НАЈЉЕПША У ЕВРОПИ! ЦРКВА У КОЈОЈ ЈЕ СПАШЕНО ХИЉАДЕ СРБА Крипта била уточиште током нацистичког бомбардовања

18/03/2023

Мало посјетилаца који Храм Светог Саве обилазе свакодневно зна да се на седам метара испод Храма налази велелепна црква Светог кнеза и мученика Лазара. Ту се налази и ризница Светог Саве, као и крипта патријарха Српске православне цркве.

 

 

Црква је рађена у византијском стилу, а до ње води тридесетак мермерних степеника. Сматра се за једну од најљепших у Европи.

 

Спаја савремени и традиционални стил градње.

 

Каменорезачки дио посла за сад је урађен, а сликари су предивно дочарали поучне приче из Светог писма на платнима. Фреске се раде традиционалном методом, подсјећа портал Опанак.

 

Посебно уређен простор испод Храма заузима крипта предвиђена да се у њој сахрањују упокојени патријарси Српске православне цркве. Уз дозволу Синода СПЦ ту би се премјестиле мошти неких бивших патријарха, а међу првима би то биле мошти патријарха Варнаве.

 

О овој крпити постоје бројне легенде, а једна од најпознатијих је да се током нацистичког бомбардовања Београда 6. априла 1941. године, ту сакрило више хиљада људи, иако у њој има мјеста једва да стане стотинак њих.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести