НОВОСТИ

КФОР присутан: Срби се и даље окупљају испред зграда општина на сјеверу Косова ВИДЕО/ФОТО

06/06/2023

На сјеверу Косова и Метохије Срби се и данас окупљају у близини зграда локалних самоуправа.

 

 

У покушају да нађу рјешење за кризу на сјеверу Косова и Метохије, послије Приштине, у Београд вечерас стижу европски и амерички изасланици Мирослав Лајчак и Габријел Ескобар. До касно синоћ разговарали су са премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем.

Габријел Ескобар и Мирослав Лајчак како су саопштили, изнијели су три захтјева међународне заједнице – деескалација ситуације, нови избори на сјеверу и повратак дијалогу, али да није постигнут договор око избора на сјеверу. У Београд стижу вечерас на састанак са предсједником Србије Александром Ваучићем.

 

Србима на сјеверу Космета је онемогућен рад од када су специјалци косовске полиције заузели те објекте.

 

Захтјеви Срба су да специјалци полиције напусте зграде општина, да градоначелници без легитимитета не долазе у њих, да се ослободе Радош Петровић и Душан Обреновић и да се престане са прогоном грађана који су протестовали у посљедње двије године.

За учешће на евентуалним ванредним изборима Срби траже потпуно повлачење специјалних јединица са сјевера и формирање Заједнице српских општина.

 

Војници Кфора су скупили бодљикаву жицу око зграде Општине Звечан. Жица није уклоњена до краја. Препреке су остале, а војници су ту и контролишу линију раздвајања са грађанима који протестују.

Од прошлог петка траје криза на сјеверу Косова и Метохије – од када су специјалне јединице косовске полиције заузеле објекте локалних самоуправа, преноси РТРС.

 

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести