НОВОСТИ

КО ЈЕ БИЛА ПРВА СРПСКА КРАЉИЦА? Срби су је даровали НАЈЉЕПШОМ ФРЕСКОМ

16/07/2023

Захваљујући њој, српска и млетачка породица су се веома поштовале.

 

 

Ријеч је о другој (а неки извори кажу трећој) супрузи краља Стефана Првовенчаног и мајци Стефана Уроша И који је 1241/42. године постао краљ – Ани Дандоло.

Познато је да је рођена у Венецији, а преминула је у периоду од 1263. до 1268. године у Краљевини Србији. Анин отац је био Ранијеро Дандоло, млетачки адмирал и државник, вицедужд Венеције и Прокуратор Светог Марка, објавио је портал Шајкача.

Током његове владавине је завршена прва кодификација млетачког грађанског права „Усус Венеторум“. 1208. године Ранијера се борио са ђеновљанским адмиралом Енриком од Малте и био је рањен па се претпоставља да је умро у заробљеништву. Њен дједа је био млетачки дужд Енрико Дандоло који је имао значајну улогу у Четвртом крсташком рату у коме је 1204. године дошло до пада Цариграда и рушења Византијског царства.

Стефан је схватио да више не може да рачуна на њихову подршку па се обратио Млечанима који су обећали да ће му помоћи уколико ожени Ану. Те 1217. године они су се вјенчали, а након тога папа Хонорије ИИИ је послао легата који је Стефана и Ану крунисао за краља и краљицу у цркви Светог Петра и Павла у Расу.

Ана је била краљица од 1217. до 1227. године када ју је наслиједила супруга Радослава Немањића, Ана Анђелина Комнина Дукина. Ана је наговарала Стефана да се одрекне православља, али он то није урадио. Захваљујући њој, српска и млетачка породица су се веома поштовале. Око 1223. године родила је Стефана Уроша И који је Стефану Првовенчаном био четврти син. Такође је родила ћерку Ренијеру, али о њој се скоро ништа не зна.

Није познат тачан датум Анине смрти, али претпоставља се да је живјела око четрдесет година дуже од свог супруга и да је преминула између 1263. и 1268. године.

Сахрањена је у манастиру Сопоћани

Сахрањена је у цркви Свете Тројице, која се налази у оквиру манастира, насликана је фреска чији је назив „Смрт краљице Ане Дандоло“, подсјећа портал Лепоте Србије.

На фрески је приказано како Исус Христос, Богородица и анђео узимају Анину душу, а око одра стоје архиепископ Сава ИИ, краљ Урош, његова дјеца и супруга, краљица Јелена Анжујска, која јој љуби руку. Анини унуци су краљеви Стефан Драгутин и Стефан Урош ИИ Милутин, праунук јој је Стефан Урош ИИИ Дечански, а чукунук Стефан Урош ИВ Душан Силни.

У налазу нашег антрополога проф. др Живка Микића пише да је Ана била висока око 162 цм, да је неколико година прије смрти имала проблема са кичмом и да су јој, у тренутку смрти, сви зуби били очувани.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести