НОВОСТИ

ЗБОГ ЊЕНЕ ХУМАНОСТИ, МОЖДА ЈЕ ПРОГЛАСЕ ЗА СВЕТИЦУ! Знате ли ко је Јелена Савојска и зашто је тражила дворску даму из Србије? |

ИДЕМО ЛИ ЊИХОВИМ СТОПАМА? Стефан Немања и Стефан Првовенчани су стварали државу, а Свети Сава је испунио духовним и културним садржајима! |

Коме смета суверенистичка политика Српске и пријатељска веза са Мађарском? |

Цвијановић: Јефтин популизам без уставног утемељења, имовина припада ентитетима |

Рунић: Додик окупља српски народ и подршка је Србима у ФБиХ |

Амиџић-Шелдон: Свјетска банка наставља да пружа снажну подршку БиХ |

Убијени бијељински инспектор био на дужности; Осумњичени предат Тужилаштву |

Влада Српске: Више новца за права из система социјалне, дјечије и породичне заштите |

Додик: “Граница постоји” има историјски значај, бранимо нашу имовину |

ДЕМОС против скупљег паркинга у Бањалуци; Босанчић предао иницијативу Уставном суду |

КО СМИЈЕ, А КО НИКАКО НЕ СМИЈЕ ДА НАМ БУДЕ КУМ? Срби одувијек вјерују да се ОВО деси ако одбијемо кумство

07/08/2023

Кум би требало да буде изузетно битна фигура у нашим животима, кумство спада у духовно сродство па су тако и кумови представљали светињу и најближег члана једној породици.

Кумство спада у духовно сродство и може бити кум при крштењу, као духовни отац дЈетету на примјер и кум на вјенчању, као свједок ступања двије особе у брак. Када кажемо кум, прва асоцијација која већини пада на памет је пријатељ за цијели живот, који вас никада неће издати, који ће увијек бити ту за вас као дио породице и на кога ћете моћи да се ослоните у сваком тренутку.

 

За Србе, кумство представља светињу, па се тако сматрају кумови најближим породици. Тако кум има посебно мјесто за славским столом, на свадбама и крштењима има једну од најважнијих улога. У сваком смислу он или она заузимају посебно мјесто у животу једне породице, подсјећа Курир стил.

 

Још једна стара изрека, која оцртава величину овог односа а то је “Кумство се не одбија”. Велики број људи се пита зашто је то тако и шта ће вам се заправо десити ако дођете у ситуацију да одбијете да кумујете некоме, на вјенчању или крштењу?

 

Дошли смо до различитих народских предања. Једно од њих гласи да ако одбијете да будете кум на вјенчању, кроз живот ће вас пратити несрећа и никада нећете пронаћи своју сродну душу, јер сте одбили да пред Богом и људима свједочите о браку двоје људи.

 

Неки људи вјерују да поред несреће у људбави, одбијање кумства доноси и усамљеност до краја живота и да човјек који је одбио кумство неће поред себе имати правог пријатеља.

 

Друго народно вјеровање, јесте да човјек који одбије да кумује на крштењу дјетета никада неће имати “порода”. Другим ријечима, сам неће моћи да има дјецу и шири сопствену породицу, јер није спреман да на себе преузме једну велику духовну обавезу.

 

Вјерски аналитичари наводе да се кум при крштењу дјетета заклиње пред Богом да ће бринути о том маленом бићу и његовом животу, што би, како каже, требало да значи да ће он преузети сву одговорност и бригу о дјетету, ако се родитељима нешто догоди.

 

“То је морална одговорност кума, да о дјетету које је крстио води рачуна. Уколико се нешто деси, по хришћанском правилу, он постаје старатељ тог дјетета. Мислим да се законски старатељство додјељује ближим рођацима”, закључио је вјерски аналитичар.

 

Кум је некада важио за особу од повјерења, међутим времена су се мијењала и кумство је данас доста другачије него што је некад било. Стара кумства су имала дугу традицију, одржавала су се и јачала. Ни вјенчање ни крштење се не може обавити без кума, јер је он тај који свједочи овом догађају.

 

Кумство је важан елемент традиције нашег народа и скоро сваке породице. Савјетујемо да кумство бирате пажљиво а када одаберете да га цијените, поштујете и одржавате. Та особа постаје члан ваше породице.

 

Уколико сте некад били у дилеми ко смије ако не смије да вам буде кум, доносимо покушаћемо да вам помогнемо:

 

Крштење дјетета је први његов корак на путу ка Богу, а сам обред представља празник за цијелу породицу! Да би се сакрамент одвијао по свим канонима, посебна пажња се мора посветити избору кумова за бебу!

 

Сматра се да су кумови анђели у свету који су позвани да помогну малој особи да започне духовни живот, који ће га цијелог живота штитити од искушења. Избор кумова се сматра да утиче на будућност дјетета, узмите то у обзир.

 

Тајна крштења дјетета се обавља једном. Ни у ком случају дијете се не смије поново крстити, шта год да се деси! Црква други пут забрањује овај свети обред. Какве кумове родитељи изаберу дјетету, такви ће остати за живота.

 

Које особе нам не могу никако бити кумови?

 

Према Црквеним правилима не можете за куму узети дјевојку млађу од 14 година а за кума дјечака млађег од 15 година. Тек након овог узраста човјек се може бавити духовним образовањем, сматра црква.

 

Такође, никако не би требало узимати за кумове монаха и монахињу, нити особе са менталним обољењима. Осим тога, ни родитељи дјетета не могу бити кумови.

 

Доста је народских вјеровања укорењено у нашој тртадицији па се тако сматра да је немогуће узети неудату жену за куму дјевојци, а неожењеног мушкарца за кума момку. Још једно сујеверје везује се за труднице које такође наводно не треба узимати за куме.

 

Међутим, према ставу цркве најважније је да особа коју изаберете за кума вашем дјетету или за вјенчање буде добра особа, све остале ствари су мање важне!

 

Уобичајено је да се у кућу кумчета доносе поклони, новац, играчке, да се беспослено проводи вријеме са дјететом. Нажалост многи људи заборављају да су кумови првенствено духовни ментори и да је најбитније посветити се тој

младој и незрелој души и покушати јој помоћи да се снађе у овом тешком времену и свијету пуном потешкоћа.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести