НОВОСТИ

Шпирић: Српски делегати досљедно поштују закључке Скупштине Српске |

Бореновић одговорио Тривићевој: Ништа не би постигла да није било мене и партије |

Тривић: Бореновић није смио на црту Додику |

Ковачевић: Република Српска није крпа којом може да се брише под |

Вишковић: Имовина прије 30 година уграђена у Устав Српске – Комшић и Бећировић немају ту шта да траже |

СВЕ ОТИШЛО У НЕПОВРАТ ЗБОГ ЈЕДНОГ ПРЕСРЕТНУТОГ ПИСМА… Да је Карађорђе прихватио ово, историја Србије би изгледала ПОТПУНО ДРУГАЧИЈЕ! |

ТАЈНЕ ИЗ ЋЕЛИЈЕ 1.121 У КОЈОЈ ЈЕ БОРАВИО МИЛОШЕВИЋ! Био је свјетска ексклузива без премца, нудили су баснословне суме новца за његове фотографије! |

Удружење логораша: Пуна подршка институцијама Српске у заштити националног интереса Срба и очувања Српске |

Нешић: Неће проћи Бећировићев и Комшићев закон о имовини |

Егић: Успјели смо да испоштујемо све захтјеве борачке популације |

Koga je odlikovao ustaški poglavnik?

17/05/2021

Arhiv Vojvodine otvorio je dio dokumentacije Nezavisne Države Hrvatske (NDH) iz ličnog fonda Slavka Odića, koji se odnosi na odlikovanja koje je ustaški poglavnik Ante Pavelić dodijelio najvišim nacističkim oficirima, članovima svoje vlade, ali i za 129 sveštenika Katoličke crkve, među kojima je i zagrebački nadbiskup Alojzije Stepinac.

 

Alojzije Stepinac i Ante Pavelić

Alojzije Stepinac i Ante Pavelić foto: RTRS

“U obrazloženju odlikovanja Stepincu je navedeno da je odlikovan za `raskrinkavanje neprijatelja u zemlji i inostranstvu`”, rekao je direktor Arhiva Vojvodine Nebojša Kuzmanović.

On je naveo da je Stepinac odlikovan visokim ordenom za zasluge “Veleredsa zvijezdom”, a da je primanje tog odlikovanja bila svojevrsna podrška za pokolje koji su se desili nad civilima širom NDH-a, posebno u Jasenovcu.

Kuzmanović je za “Večernje novosti” rekao da je Pavelić potpisao oko 52.000 odlikovanja, a da je među odlikovanim, nacistički general Vilfred Kajtel, koji je potpisao njemačku predaju Crvenoj armiji i pred savezničkim sudom osuđen na smrt vješanjem zbog ratnih zločina protiv čovječnosti.

Kolajnu za hrabrost, koja nosi njegovo ime Pavelić je neštedimice uručivao i ustaškim narednicima i domobranima za “hrabro držanje kod poduzetih poduhvata na Kozari u junu 1942. godine”.

U tim oparacijama njemačko ustaših snaga protiv partizana 68.000 žitelja Kozare i Potkozarja je deportovano u logore, a ukupan broj civilnih žrtava iznosio je oko 35.000.

Arhiv Vojvodine je knjigu “Ustaška zvjerstva: zbornik dokumenata /1941-1942/” , koju je objavio u saradnji sa IK “Beseda” Eparhije bačke i Arhivom Banjaluke, uz prateće pismo poslao u Vatikan papi Franji.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести