НОВОСТИ

Којчић: Албанци су стално ишли на варијанту отезања када је ријеч о формирању ЗСО

12/11/2023

Потпуно је јасно да када је албанска страна у Бриселу потписивала споразум да она није суштински прихватила да је то само прелазни споразум, а да ће се тек послије расправљати о статусу, изјавио је данас политички филозоф Драгољуб Којчић, говорећи о формирању Заједнице српских општина на Косову и Метохији.

 

 

Којчић је за Тањуг рекао да је очигледно да је албанска страна све вријеме ишла на варијанту отезања и да то ради више од 10 година.

– Овдје се ради о томе да више ништа не зависи само од унутрашњег терена који се зове Косово и Метохија, а са друге стране и од Брисела као некаквог општег оквира за разматрање, јер постоје и друге међународне околности. Није проблем само да ли ће Срби добити то што сматрају да им припада и по Бриселском споразуму и по правди, него је проблем да ли се уопште могу наставити било какви разговори ако се не поштује оно што је потписано. То је кључни проблем – рекао је Којчић.

Истакао је да постепено долазимо у ситуацију да ће послије украјинске и кризе на Блиском истоку, сви они који представљају озбиљне чиниоце за креирање нове светске реалности да размишљају да ли се може дерогирати и избјегавати оно што је потписано или се ипак мора држати тога.

– Код нас постоји један депресивни дио грађанства који каже да ми губимо, а то није тачно јер да Европска унија сматра да је Косово тако како то желе Курти и део бриселске администрације, али не сви, па они би то завршили за један дан – рекао је он.

Оцијенио је да Курти иза себе има великоалбански или већински албански елемент, што се показује и на изборима, а да му се, са друге стране, осипа и крњи подршка у западним институцијама које утичу на креирање политике према тзв. Косову.

– Курти ће да се нађе између чекића и наковња. Он због већинске подршке коју има компромитује и албански народ и они који из Брисела и Њујорка утичу на политику на Косову кажу, да је то што он ради неофашизам – рекао је Којчић.

Сматра да то Београду иде наруку и да ће се, како вријеме пролази и како Курти учвршћује своју власт, то лоше одражавати по Албанце.

Коментари

0

Пошаљи коментар

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести