НОВОСТИ

Којић: Против судије Јасмине Ћосић Дедовић покренути дисциплински поступак

23/08/2023

Посланик у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Милорад Којић рекао је да је захтјев за изузеће судије Јасмине Ћосић Дедовић у поступку потврђивања или одбацивања оптужнице против предсједника Републике Српске Милорада Додика потпуно оправдан и да против ње треба покренути дисциплински поступак јер није сама поднијела захтјев за изузећем.

 

 

Којић је изјавио Срни да се Дедовићева сама требала изузети имајући у виду чињеницу да се Додик, док је обнашао функцију српског члана Предсједништва БиХ, јавно противио њеном именовању за судију Међународног кривичног суда у Хагу.

Којић је подсјетио да се Додик њеном именовању успротивио јавно кроз писмо које је упутио Високом судском и тужилачком савјету и писмо које је упутио Министартву иностраних послова у Савјету министара, а које је објављено у мају 2020. године.

“Она се морала сама изузети да не буде судија за претходно саслушање”, рекао је Којић.

Он је истакао да се Додик тада противио јер је Дедовићева учествовала у ослобађању ратног команданта тзв. Армије БиХ у Сребреници Насера Орића и била у тиму тужилаца против генерала Ратка Младића.

“Чињеница је и то да се по сваку цијену настоји потврдити оптужница против Додика, а оптужница нема капацитет за потврђивање”, рекао је Којић.

Он је рекао да Дедовићева не треба да буде судија који ће донијети одлуку о потврђивању или одбацивању оптужнице.

“Она се није сама изузела иако је знала да се Додик јавно противио њеном именовању и код ње не може да постоји непристрасност и објективност у доношењу одлуке. Она кроз овај случај може да искаже незадовољство и да се не води правним чињеницама, него да се освети Додику”, поручио је Којић.

Он је закључио да предсједник Суда БиХ треба да поступи по захтјеву Додиковог адвоката и изузме судију.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести