НОВОСТИ

КОПАЛИ ГА ОСУЂЕНИЦИ, ДОВОЂЕНИ НОЋУ ДА НЕ БИ ЗНАЛИ ШТА ГРАДЕ!

17/09/2023

Завирите у тајни подземни град Александра Карађорђевића на граници са Републиком СРПСКОМ

 

 

Градња овог подземног града је почела 1931. и трајала је све до убиства краља Александра у Марсеју 1934. године.

Прављен у стрмој стени по налогу краља Александара И Карађорђевића, читав подземни град у Малом Зворнику буди све веће интересовање посјетилаца.
У великој тајности, под шиформ Камена дјевојка, грађен је почетком тридесетих година 20. вијека. Грађен је са циљем да буде склониште за чланове династије Карађорђевић и владе у случају рата.

Овај мини град се простире на површини од око 4.500 квадратних метара и још није довољно истражен, преноси РТС. Овај лавиринт под земљом пун је одаја ископаних у камену за краљево ратно командно мјесто и дужи боравак око 5.000 људи. Градња је почела 1931. и трајала је све до убиства краља Александра у Марсеју 1934. године. Посао је прекинут, а до тада је урађено око двије трећине склоништа.

“Има око седамдесет просторија и око 12 излаза или улаза који су закапијани гвозденим вратима, негдје око 4.500 квадратних метара”, наводи Сузана Реповић из Туристичке организације Мали Зворник.

У оквиру комплекса налази се и просторији гдје је одржана посљедња сједница Владе Краљевине Југославије, 10. на 11. април 1941.године. Дуж ходника налазе се бројне просторије – краљев апартман, кабинет, сале, спаваонице за гарду, библиотека, капела са олтарским простором, краљевска чесма. Температура је овде увијек иста – између 14 и 16 степени.

“Нажалост ништа овде није аутентично и овај намјештај је рађен по узору на намјештај из тог периода, јер је ово годинама било напуштено, није се знало ни која је намена, ни за шта је ово служило. Било је отворено и доступно тако свим грађанима и тек прије отприлике 12 година се открило шта је ово заиста и тада је локална самоуправа уложила значајна средства”, објашњава Реповићева.

Главно питање је – зашто је баш овдје направљен.

“Веома битан фактор је ту како комуницирати са остатком свијета. Недалеко од подземног града Карађорђевића налази се планина Гучево која има оптичку видљивост са брдом које је изнад овог подземног града, а Гучево има одличну оптичку видљивост са Црном ријеком у Босни и Херцеговини, која је изузетно важан стратешки војни објекат”, истиче директор Туристичке организације Мали Зворник Млађан Црквењаш.

Подземни град су копали осуђеници из цијеле земље, довођени и одвођени ноћу, како не би знали гдје се налазе и шта граде.

 

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести