НОВОСТИ

КОСОВО – НАЈСКУПЉА СРПСКА РИЈЕЧ: Ево шта значи и како је настала

18/07/2023

Без познавања њеног слојевитог садржаја разумијевање српске историје и културе било би непотпуно.

 

 

Косово је једна од кључних ријечи српске културе и српске језичке слике свијета. Без познавања њеног слојевитог садржаја, разумијевање српске историје и културе је непотпуно.

Ријеч Косово потиче од словенске ријечи кос, која означава име за врсту црне птице. Постоје научни докази да је постојало мјесто са истим именом, по којем је и читава регија добила име. Албански назив Косова (или Косовë) је албанизована словенска ријеч Косово. Албанци за птицу кос немају одговарајућу ријеч.

Ово је познато добром дјелу јавности као и свакоме кога интересује значење ријечи Косово. Има, међутим, нешто друго што ријечи Косово даје посебну вриједност и смисао, а што се односи на асоцијације које ријеч Косово изазива код Срба, објавио је Курир/Стиле.

Косово је једна од кључних ријечи српске културе и српске језичке слике свијета. Без познавања њеног слојевитог садржаја разумевање српске историје и културе било би непотпуно. Ријеч Косово је по значењу територије, становништа и начичканих православних српских светиња на њему „најскупља српска ријеч“, кратко је и поетски написао велики српски пјесник Матија. Али је интересантно које све асоцијације, па и емоције, изазива именица Косово.

Велики српски лингвиста и слависта, академик др Предраг Пипер, истражио је асоцијације које изазива ријеч Косово и објавио их у научном раду „Ријеч Косово и њене вербалне асоцијације у српском језику“.

– Постоји много начина на које се може тражити одговор на питање шта Срби мисле о Косову. Један од њих јесте анализа вербалних асоцијација. Свака ријеч повезана је у човјековом знању језика и свијета с многим другим ријечима и изразима. Неке од тих веза су врло чврсте, неке су, напротив, слабије или врло слабе, што зависи и од појединца, и од народа, односно од језика, културе, историјских околности и низа других чинилаца – каже Пипер.

За ријеч Косово, према Пиперовом истраживању, добијено је 237 различитих асоцијација од 800 испитаника, од којих 32 испитаника нису навела асоцијацију или су је нечитко написала. Од 800 испитаника 173 били су мушког пола, а 627 женског, 484 са хуманистичких факултета, 136 са других факултета, а 180 из средњих школа. Од испитаника се није тражило да упишу име, презиме и националност.

Испитаници у спроведеном истраживању углавном репрезентују онај дио младе популације у Србији који, с обзиром на узраст и образовање, по природи ствари добија све активније мјесто у српском друштву, а у ближој будућности треба да има и водеће мјесто у њему.

Ма шта неко претпостављао о могућим асоцијацијама неке ријечи, ма колико имао развијену интуицију, не би могао толико егзактно и документовано описати мјесто те ријечи у мрежи вербалних асоцијација, колико је то могуће учинити у форми асоцијативног рјечника.

Према истраживању др Предрага Пипера именица Косово има много асоцијативних значења од којих су најчешћа: Метохија, рат, Косовски бој, Косово Поље, Видовдан, војска, бомбардовање, битка, бол, велики пораз, мит, на небу, наше, мир, божур, девојка, гроб…

Именица Косово такође асоцира и на ријечи: Дечани, мама, деца, дика, божур, вера, јадни људи, домовина, изгубљен случај, историја, завичај, застава, избеглице, Лазар, Бановић Страхиња, барјак, Милош Обилић, Милошевић, Југославија, још наше, патриотизам, Пећ, Патријаршија, подручје, покрајина, пропало, оде, тешко њима, пољана, прошлост, равно, Ругова, руина, насиље, заборав, русвај, наше, њихово, очај, Света земља…, наводи портал Лепоте Србије.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести