НОВОСТИ

Krajšumović: Čast je čuvati sjećanje na Vojsku Republike Srpske

12/05/2021

Komandant Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka u Oružanim snagama BiH Milorad Krajšumović izjavio je povodom 29 godina od formiranja Vojske Republike Srpske da je čast čuvati sjećanje na vojsku koja je nastala iz naroda i zajedno sa njim stvorila Republiku Srpsku.

 

vrs

Vojska Republike Srpske

– Naša misija je da baštinimo tradiciju i da Vojska Republike Srpske nikada ne bude zaboravljena. U suprotnom, ne znam čega ćemo se i sjećati – rekao je Krajšumović.

 

On je i povodom obilježavanja 12. maja – Dana puka istakao da puk predstavlja nit koja je poveznica između srpskog naroda, vojske i Srpske pravoslavne crkve.

 

Krajšumović, koji je nedavno preuzeo poziciju komandanta, rekao je za Glas Srpske da je njihova dužnost da čuvaju sjećanje na Vojsku Republike Srpske, njen ratni put i odbranu naroda iz kojeg je i potekla.

 

Poginule borce, čiji je više od 22.000 imena ispisano na zidovima spomen-sobe ne zaboravljaju niti će, kako je rekao, jer su to heroji koji su utrli put slobode srpskom narodu i ugradili se u temelje Republike Srpske.

 

Prema njegovim riječima, obilježavanje 12. maja je dobra prilika da se mlađe generacije zainteresuju i informišu o značenju i značaju tog datuma, te o onome što je proizašlo nakon toga.

 

– Želimo da podstaknemo mlade na razmišljanje o Vojsci Republike Srpske, kako je nastala, zbog čega i šta je stvorila, a uz to učestvujemo i u izradi enciklopedije Srpske – naveo je Krajšumović.

 

On je dodao da je u planu da se u naredne dvije, tri godine proširi prostor muzeja u Klubu VRS i dobije pravi muzej, onakav kakav vojska zaslužuje – od njenog nastavka, razvoja do kraja, te da sadrži i karte važnih bitaka.

Izvor:  SRNA

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести