НОВОСТИ

КРАЉ КОЈИ ЈЕ УЈЕДИНИО СРПСКИ НАРОД Испунио Косовски завјет, а добио надимак који нема нико други

09/09/2023

Петар Први Карађорђевић, Карађорђев унук и трећи син Персиде и кнеза Александра Карађорђевића, рођен је 11. јула 1844. године.

 

 

 

Био је краљ Србије од 1903. до 1918. године и краљ Срба, Хрвата и Словенаца од 1918. године до смрти, 16. августа 1921. године.

Црква Светог Ђорђа на Опленцу код Тополе је спомен-црква и маузолеј српске краљевске породице Карађорђевић, коју је као своју задужбину подигао краљ Петар Први Карађорђевић.

„Краљ Петар Први је уздигао Србију демократски, привредно, економски, научно и културно на завидан ниво у Европи у то вријеме, а кроз балканске ратове и Први свјетски рат довео је до ослобођења и уједињена српског народа”, рекао је на Опленцу министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије Никола Селаковић.

Он је у Цркви Светог Ђорђа, на обиљежавању 102 године од смрти краља Петра Ослободиоца, истакао да су иза овог владара остали испуњен Косовски завјет, предивна Маузолеј црква на Опленцу, али и много тога по Србији.”Зато је битно што се овога пута окупило доста нашег народа јер је и то потврда да се држава труди да не заборави оне који су овој земљи донијели слободу, који су је ојачали и који су је уздигли”, истакао је Селаковић након што је положио вијенац и одао почаст краљу Петру, пренијеле су Новости.

Селаковић је подсјетио на ријечи краља Петра Ослободиоца да слободу, када је имамо, треба да користимо да бисмо себе усавршавали и оно што је код нас лоше поништавали, као и да ако то не радимо у слободи, онда идемо ка њеном губитку, саопштено је из Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије.

Говорећи о култури сјећања, он је указао да су у посљедњих пет година подигнута три споменика краљу Петру, и то у Суботици, Бачкој Паланци и Новом Саду. “Чувајући културу сећања, ми у ствари стварамо Србију за будуће генерације, а угледајући се на свијетле примјере из наше прошлости, као што је краљ Петар Први Карађорђевић Ослободилац, идемо путем јачања, грађења Србије која је политички, економски, војно, али и научно држава, не само европског, већ светског нивоа”, истакао је Селаковић.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести