НОВОСТИ

Краљ Милутин није једини био ожењен дјевојчицом: И негов син Стефан Дечански из политичких разлога склопио брак

19/12/2022

Необична, па чак и за оно вријеме неприхватљива идеја о брачној заједници петогодишње византијске принцезе Симониде и српског краља Милутина интригира многе љубитеље историје широм свијета. Међутим, многи заборављају да је и Милутинов син Стефан Дечански, такође из политичких разлога, за жену узео младу принцезу од које је био знатно старији.

 

 

Када је Стефану Дечанском умрла прва жена Теодора, у октобру 1322, са којом је имао и сина Стефана Душана, краљ је одлучио да се ожени по други пут намеривши да склопи јаке политичке везе са Византијом. По угледу на свог оца, краља Милутина, и Стефан Дечански бира младу византијску принцезу од само 12 година, онолико колико је тада имао и његов син Стефан Душан.

Краљица Марија Палеолог била је кћи византијског паниперсеваста Јована Палеолога, односно, синовица византијског цара Андроника другог Палеолога. Самим тим, била је у сродству са бившом српском краљицом, Симонидом, супругом краља Стефана Уроша другог Милутина. Она се поприлично млада удала за српског краља Стефана Дечанског, међутим, њене године су биле далеко прихватљивије у односу на године њене тетке Симониде.

Граница заснивања потпуних брачних односа за женску дјецу била је 12-13 година, мада она није постојала за владарске бракове од изузетне политичке важности.  По средњовековним мерилима младе племкиње су постајале пунолетне обично у 12. години и тада су и удаване јер се сматрало да су довољно старе да преузму све брачне обавезе. Тиме се, иако је разлика у годинама међу партнерима била прилично велика, овај брак није сматрао неприхватљивим.

Краљ Стефан Дечански, за ког се сматра да је рођен око 1276. године, у тренутку женидбе са дванаестогодишњом Маријом 1324. године имао је око 48 година. Његов син Стефан Урош четврти Душан Немањић имао је једнако година као његова нова маћеха – 12.

Како је Марија била врло лијепа, српски краљ је прилично изгубио главу за својом младом супругом. Њему, већ остарелом краљу, пријала је помисао да ће са младом супругом у својим већ поодмаклим годинама добити сина. Историја биљежи да тих година Стефан Дечански није предузимао никакве ратне  подухвате и да је период до 1328. године протекао у миру и одгајању њихово троје дјеце. Марија Палеолог Немањић је до своје 19. године родила српском краљу сина Симеона (Синишу) и ћерке Јелену и Теодору. Ратничке авантуре краљ је замијенио породичним животом и честим одласцима у лов.

Међутим, овај брак није дуго трајао. Августа 1331. године, краљ Стефан Дечански збачен је са престола од стране сина Стефана Душана и убрзо је убијен у Звечану. Поједини извори тога доба наводе да је однос између краља Стефана и његовог сина, “младог краља” Стефана Душана, реметила управо млада и амбициозна краљица Марија настојећи да, уз подршку Византије, обезбиједи пријесто Србије своме сину Симеону. Тиме би млади и амбициозни Душан био потиснут у други план, подсјећа Опанак.

Нови владар Србије, Стефан Урош четврти Душан, није правио никакве сметње ни удовици свога оца, а ни њеном сину, Симеону (Синиши). Напротив, Душанов полубрат ће, у вријеме највећег сјаја српске средњовјековне државе, понијети једну од највиших титула на српском царском двору – титулу деспота и постати један од 24 члана нове рашке властеле.

Марија Палеолог се убрзо након смрти супруга замонашила, поневши монашко име Марта. Монахиња Марта умрла је 7. априла 1355. године, 8 мјесеци прије самог Стефана Душана, не дочекавши дубоку старост баш као ни српски цар који је био њених година. Сахрањена је у Скопљу.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести