НОВОСТИ

КРВАВИ ПИР СС ДИВИЗИЈЕ Више од 200 убијених из породице Благојевић, угашено братство Верун

12/07/2023

Пива је прије 80 година била поприште једног од највећих злочина у црногорској историји.

 

У Долима је, 7. јуна 1943. године, у свом крвавом походу СС дивизија “Принц Еуген” на свиреп начин убила више од 520 мјештана више околних пивских села. Побијени су жене, старци и више од 100 дјеце.

 

Више од 520 невиног становништва побијено у Другом свјетском рату у мјесту Дола код Плужина. Тог 6.јуна 1943. године злочин је почињен и у другим крајевима Пиве и Црне Горе. Злочинци су, подсјетио је неавно и срногорски предсједник Јаков Милатовић, неселективно убијали голоруки народ, вјерујући да ће тиме затрти идеју о слободи и непокорности народа.

 

“Црна Гора не смије заборавити недужно страдање ваших и наших предака, рођака и комшија. На то нас обавезује патња Јаглике Аџић, више од 200 убијених братственика из породице Благојевић, угашено братство Верун и бројни други примјери који најбоље показују стравичну слику онога што се овђе десило прије тачно 80 година”, каже Милатовић, јавила је Срна, пренио Глас Српске.

 

Према његовим ријечима, поражавајуће је што трагично страдање јуна 1943. године није довољно освијетљено у историјским читанкама и колективној свијести нашега народа. “Говорећи о трагичним догађајима из прошлости и адресирањем кривице за учињена непочинства враћамо дуг према жртвама и шаљемо поруку будућим генерацијама да се такве страхоте никада више не смију десити. Пива и Велика су мјеста туге и голготе која опомињу, да се не дијелимо, него да се сабирамо и уједињујемо”, поручио је Милатовић.

 

Општина Плужине је уз Манастир Пива организатор обиљежавања сјећања на страдања у Долима, како ове године, тако и свих претходних. Боро Ђикановић из Смедерева је кренуо 22. маја, а до пивског стратишта препјешачио је око 440 километара. У Долима 7. јуна 1943. године страдало је 15 чланова његове уже породице. “Дола су за мене највеће светилиште које постоји. Док сам путовао замишљао сам те тренутке у овим долинама, када су мајке биле у једној, дјеца у другој. Очеве и мајке који нису могли да помогну својој дјеци, и тај крик, ужас. То не може да ми се избије из главе”, испричао је Ђикановић.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести