НОВОСТИ

Мандић: Резолуција о геноциду у Јасеновцу на дневном реду парламента крајем јуна

29/05/2024

Предсједник Скупштине Црне Горе Андрија Мандић саопштио је на данашњој сједници колегијума парламента да ће приједлог резолуције о геноциду у Јасеновцу бити на дневном реду парламента крајем јуна.

 

 

Група посланика владајуће коалиције предала је 17. маја у скупштинску процедуру приједлог резолуције о геноциду у Јасеновцу.

У приједлогу је наведено да су у Јасеновцу од 1941. до 1945. године мучени и убијани Срби, Јевреји, Роми, Хрвати и други народи, као и да 22. април треба да буде званично признат као дан сјећања на геноцид у Јасеновцу, који ће се обиљежавати сваке године.

– Скупштина осуђује свако порицање геноцида у Јасеновцу и позива на очување сјећања на те трагичне догађаје кроз образовне програме и активности које ће спријечити било какав облик ревизионизма. Кроз усвајање ове резолуције, Скупштина се обавезује да активно доприноси очувању сјећања на жртве геноцида у Јасеновцу, промовише толеранцију, разумијевање и борбу против свих облика мржње и дискриминације – наведено је у документу.

У њему пише и да се подстиче обиљежавање 22. априла као дана сјећања на жртве геноцида у Јасеновцу и да ће Скупштина сваке године слати делегацију која ће учествовати у програмима комеморације.

– Скупштина охрабрује државне организације на свим нивоима, предсједника Црне Горе, цивилно друштво, укључујући невладине организације, академске институције и друге релевантне стране, да обиљежавају 22. април, укључујући организацију посебних догађаја и активности у сјећању на жртве геноцида у Јасеновцу – наведено је у документу.

Захтјев је услиједио након што је премијер Милојко Спајић најавио да ће Црна Гора на Генералној скупштини УН подржати приједлог резолуције о Сребреници.

Коментари

0

Пошаљи коментар

Остале Вијести