НОВОСТИ

ЗБОГ ЊЕНЕ ХУМАНОСТИ, МОЖДА ЈЕ ПРОГЛАСЕ ЗА СВЕТИЦУ! Знате ли ко је Јелена Савојска и зашто је тражила дворску даму из Србије? |

ИДЕМО ЛИ ЊИХОВИМ СТОПАМА? Стефан Немања и Стефан Првовенчани су стварали државу, а Свети Сава је испунио духовним и културним садржајима! |

Коме смета суверенистичка политика Српске и пријатељска веза са Мађарском? |

Цвијановић: Јефтин популизам без уставног утемељења, имовина припада ентитетима |

Рунић: Додик окупља српски народ и подршка је Србима у ФБиХ |

Амиџић-Шелдон: Свјетска банка наставља да пружа снажну подршку БиХ |

Убијени бијељински инспектор био на дужности; Осумњичени предат Тужилаштву |

Влада Српске: Више новца за права из система социјалне, дјечије и породичне заштите |

Додик: “Граница постоји” има историјски значај, бранимо нашу имовину |

ДЕМОС против скупљег паркинга у Бањалуци; Босанчић предао иницијативу Уставном суду |

„Markale” pripremane u Vašingtonu, Izetbegović odobrio

08/05/2021

Bivši obavještajni oficir Vojske Jugoslavije Jovan Milanović izjavio je da je teroristička akcija “Markale” pripremana u mjestu Aleksandrija na rijeci Potomak blizu Vašingtona, da je ideolog zločina nad sarajevskim civilima bio Ričard Holbruk, a da ta akcija ne bi mogla biti izvedena bez scenarija na koji je stavio paraf Alija Izetbegović.

 

Jovan Milanović

Bivši obavještajni oficir Vojske Jugoslavije Jovan Milanović

“Operacija je djelo Ričarda Holbruka. On je ideolog svih mogućih zločina koji su uvijek bili rezultat prethodne pretnje ukoliko se raznorazni ultimatumi ne prihvate, a izvodile su je specijalne službe američkih snaga, bilo da je to CIA ili iz vojnih struktura. Učestvovali su ekstremi iz specijalnih službi iz redova muslimanske armije”, rekao je Milanović.

 

Prema njegovim izvorima, u to vrijeme je u blizini Vašingtona bio napravljen model pijace Markale, poput scenografije za film.

 

“Prosto neverovatno. Naravno, sa više pravaca su vršili eksperimentisanje gdje i kakve žrtve mogu biti nanijete, istovremeno i ugao pod kojim su to radili je, u stvari, imao smisao da se dođe do tumačenja i autentičnosti da su to jedino mogli uraditi Srbi”, naveo je Milanović.

Prema informaciji kojom on raspolaže, operacija je pripremana najmanje mjesec dana.

“Korištena su iskustva sa `Markala jedan`, onda iz Ulice Vase Miskina, Bakarićeve, sa Dobrinje, Halača, pa Boljakovog potoka i tako dalje… Prema tome, oni su imali više tih terorističkih akcija u Sarajevu i to iskustvo su primenili na Markale”, rekao je on.

 

Milanović je naglasio da za sve to nema drugog izraza osim – terorizam.

 

“Terminološki, pokušao sam da nađem odgovarajući izraz, ali ljudi s kojima sam razgovarao, takođe, kažu da je to klasičan vid terorizma primenjen u različitim uslovima i različitim okolnostima i različitim povodom”, naveo je on.

Milanović je naglasio da su prije terorističke akcije njeni ideolozi pripremili cijeli medijski spektakl kako će to pokriti i kako će Srbi biti optuženi da su autori tog masakra koji im je podmetnut.

“Smatrali su da su teroristička akcija i medijski scenario koji je bio pripremljen dovoljni za pokretanje jedne snažne ofanzive NATO-a i muslimanskih snaga koja bi, u stvari, imala zadatak da Republiku Srpsku praktično uništi, da je dovede u situaciju apsolutnog nepostojanja sa svim žrtvama i materijalnim gubicima koje bi Republika Srpska u tom momentu pretrpjela”, rekao je Milanović.

 

On je ukazao da su eksperti CIA vršili proračun i izračunavali efekte napada.

 

“Znate, oni su izračunavali efekte bilo da se radi o materijalnim bilo o ljudskim žrtvama, oni su bili autori scenarija za medijsko-psihološku operaciju i, na kraju, uspeli su da ostvare uticaj na ishod same istrage kako bi istraga dovela do apsolutne sumnje koja se može podmetnuti Savjetu bezbednosti i UN da su to, jednostavno, učinili Srbi”, rekao je Milanović.

 

Naveo je da je podatke o Markalama dobio iz dva izvora, a da su oba bili pripadnici međunarodnih snaga u BiH.

 

“Imao sam dva izvora. Jedan je, mogu da kažem otvoreno, francuski oficir major Pjer Anri Binel, a prije toga sam dobio od jednog drugog izvora, koga danas ne mogu da pomenem, a koji se otprilike poklapaju. To su pripadnici članica međunarodnih snaga Unprofora koji su bili u Bosni i videli su izveštaj i kako je inscenacija napravljena u prikrivanju dokumentacije”, rekao je Milanović.

 

Naglasio je da je bio pozvan da svjedoči u Hagu o ovom slučaju.

 

“Međutim, iz mojih bezbjednosnih razloga i da sam persona non grata, onemogućili su mi dolazak. Ja sam pristao da to radim video-linkom, ali uz dokumentaciju medicinsku da nisam sposoban da se na licu mesta pojavim. To je, u stvari, bila namera da se onemogući svjedočenje. Ono što znam pouzdano je da je Binel bio spreman da svjedoči, ali da je bio onemogućen”, rekao je Milanović.

 

Ukazao je da se potvrda da masakr na Markalama nije počinila srpska strana može naći u memoarima lorda Dejvida Ovena.

 

“On je otprilike rekao sve slično onom što sam ja rekao, sem što je ostavio dozu sumnje na samog egzekutora terorističke operacije, dakle, nije doslovno rekao da su muslimani, ali kaže se u zagradi – čitaj muslimani”, naveo je Milanović.

 

Na spekulaciju da su Markale gađali Hrvati, Milanović je rekao da “u krajnjem slučaju, čak, i da su bili Hrvati, to ne bi moglo biti urađeno bez scenarija na koji je stavio ili ideju ili paraf Alija Izetbegović”.

 

“Apsolutno, u konačnom napadu učestvovali su i jedni i drugi”, dodao je Milanović.

Naglasio je da je teroristička akcija na Markalama imala zadatak da zada definitivni udarac Republici Srpskoj, da je praktično razbije, da uništi ključne borbene sastave, prije svega raketne i ostale sisteme koji imaju mogućnost za dejstvo u vazduhu, te radarske i borbene sisteme koji su predstavljali opasnost, odnosno omogućavali Srpskoj da opstane na prostoru koji je tada držala.

Upozorio je da je informaciju o Markalama dobio sredinom 1998. godine, u vrijeme koje koincidira sa intenzivnom pripremom za agresiju NATO-a na SR Jugoslaviju i okupaciju jednog dijela teritorije ili možda cijele države.

“Markale su se desile skoro tri godine ranije, ali ja sam bukvalno dobio upozorenje da Jugoslavija povede računa. Orijentaciono se znalo i vreme. Znale su se otprilike i snage i ciljevi. Znalo se i u Beogradu da je upozorenje sledilo iz razloga što će se povod za agresiju verovatno modulirati na iskustvu Markala”, rekao je on Srni.

 

Istakao da je cilj za Kosmet bio da se inscenira humanitarna katastrofa, te podsjetio da su šatori za albanske “izbjeglice” sa Kosova i Metohije bili postavljeni u Albaniji i Makedoniji mnogo prije nego što je donesena odluka o agresiji.

 

“Naravno, to je kraj proleća i početak leta 1998. godine, dakle već je u to vreme počela propaganda bombardovanja, već su se dešavali napadi na policijske i vojne snage. Oni su već pripremali raseljavanje stanovništva kao humanitarnu katastrofu koja treba biti povod za agresiju na Jugoslaviju, tako da su oni zločinačku akciju već tad izvodili”, ukazao je Milanović.

 

Do agresije na SR Jugoslaviju, kaže, nije došlo u jesen 1998. godine, ali da su SAD priznale u Savjetu NATO-a da postoji oko 5.000 dobro obučenih, pripremljenih pripadnika terorističke OVK i da će oni biti u toku zime dodatno pripremani za različite modele akcija, od terorističkih do pravih borbenih operacija, te da su čekali da prođe zima.

 

“Najveći zločinac u zapadnoj hemisferi – Vilijam Voker, koji je poznat autor za takve operacije, osmislio je ‘Račak’. I ‘Račak’ se dogodio. Iza toga je došao ‘Rambuje’, koji je jednostavno trebao da pokrije međunarodni `legitimitet` za početak agresije”, rekao je Milanović, prenosi Srna.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести