НОВОСТИ

ЗБОГ ЊЕНЕ ХУМАНОСТИ, МОЖДА ЈЕ ПРОГЛАСЕ ЗА СВЕТИЦУ! Знате ли ко је Јелена Савојска и зашто је тражила дворску даму из Србије? |

ИДЕМО ЛИ ЊИХОВИМ СТОПАМА? Стефан Немања и Стефан Првовенчани су стварали државу, а Свети Сава је испунио духовним и културним садржајима! |

Коме смета суверенистичка политика Српске и пријатељска веза са Мађарском? |

Цвијановић: Јефтин популизам без уставног утемељења, имовина припада ентитетима |

Рунић: Додик окупља српски народ и подршка је Србима у ФБиХ |

Амиџић-Шелдон: Свјетска банка наставља да пружа снажну подршку БиХ |

Убијени бијељински инспектор био на дужности; Осумњичени предат Тужилаштву |

Влада Српске: Више новца за права из система социјалне, дјечије и породичне заштите |

Додик: “Граница постоји” има историјски значај, бранимо нашу имовину |

ДЕМОС против скупљег паркинга у Бањалуци; Босанчић предао иницијативу Уставном суду |

Мастиловић: Институције Републике Српске – кључна дугогодишња мета запада

15/08/2023

Вршилац дужности директора Института историјских наука Универзитета у Источном Сарајеву Драга Мастиловић рекао је да су у овом тренутку национално прибирање и одбрана институција Републике Српске и њених права проистеклих из Дејтонског мировног споразума један од категоричких императива.

 

Мастиловић сматра да би наивно било мислити да су најновији притисци на Републику Српску, укључујући и подизање оптужница против предсједника Републике Српске Милорада Додика и директора Службеног гласника Републике Српске Милоша Лукића, као и раније увођење санкција њеним званичницима усмјерени против било кога од њих персонално.

 

– Без обзира да ли се радило о Николи Поплашену или Милораду Додику или било ком другом носиоцу јавних функција, мета је увијек била и остала иста – кључне институције Републике Српске и њихово урушавање – рекао је данас Мастиловић Срни.

 

Он је напоменуо да од потписивања Дејтонског мировног споразума трају стална, некад закулисна и перфидна, а некад отворено непријатељска и агресивна настојања да се Срби “изиграју без крви” и што више уруши институционални оквир Републике Српске – једини гарант опстанка српског народа на овом простору.

 

– Ако смо ишта научили из историје, а требали смо научити макар толико да на Западу немамо пријатеље, већ само евентуално партнере и то ако то у одређеном историјском тренутку одговара њиховим интересима – указао је Мастилоивћ.

 

Он је додао да се у данашњим сложеним геополитичким односима ствара нови свјетски поредак, а Република Српска и Србија очигледно не подржавају ту монолитну антируску хистерију Запада.

 

– У таквим сложеним геополитичким односима, све то добија на специфичној тежини. Због тога је, у овом тренутку, национално прибирање и одбрана институција Републике Српске и њених права проистеклих из Дејтонског мировног споразума, па и права на имовину, један од категоричких императива нашег самоодржања – поручује Мастиловић, донедавни декан Филозофског факултета у Источном Сарајеву и угледни историчар.

 

Тужилаштво БиХ подигло је у петак, 11. августа, оптужницу против предсједника Републике Српске Милорада Додика и вршиоца дужности директора Службеног гласника Републике Српске Милоша Лукића због неизвршавање одлука Кристијана Шмита. Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.

 

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести