НОВОСТИ

Matematički genije– svjetski, a naš

10/05/2021

Srpski matematičar Mihajlo Petrović (1868-1943), bio je osnivač Beogradske matematičke škole, profesor Univerziteta u Beogradu, član Srpske kraljevske akademije i mnogih inostranih akademija nauka, ali i svestran ljubitelj rijeka.

 

Mihajlo Petrović

Srpski matematičar Mihajlo Petrović (1868-1943)

 

Kao dječak naučio je ribarski zanat, a potom položio majstorski ispit ribarskog esnafa i tako dobio nadimak Mika Alas.

Napisao je više od 400 radova iz teorijske i primijenjene matematike, matematičke fizike i hemije, mehanike, geometrije i opšte fenomenologije.

Tvorac je matematičke fenomenologije i teorije matematičkih spektara koja je praktično primijenjena u astronomskim, statističkim i drugim izračunavanjima i veoma je doprinio matematičkoj analizi, posebno teoriji diferencijalnih jednačina i teoriji funkcija.

Djela: “Kvalitativna integracija diferencijalnih jednačina”, “Elementi matematičke fenomenologije”, “Fenomenološko preslikavanje”, “Predavanja o matematičkim spektrima”, putopis “Kroz polarnu oblast”, popularno napisan roman “Jegulje”.

Mika Alas završio je Prvu beogradsku gimnaziju u generaciji sa Miloradom Mitrovićem, Jovanom Cvijićem, Pavlom Popovićem i drugim velikanima, o čemu je napisan roman i snimljen TV-film “Šešir profesora Koste Vujića”, a zatim upisao Prirodno-matematički odsjek Filozofskog fakulteta u Beogradu.

Na Sorboni je diplomirao matematičke nauke 1891. godine, a fizičke nauke 1893. godine. Kao najbolji student svoje generacije prisustvovao je prijemu kod predsjednika Francuske 1893. i 1894. godine.

Odbrani Petrovićevog doktorata prisustvovao i poslanik Kraljevine Srbije u Francuskoj Milutin Garašanin.

Alas je bio jedan od najvećih stručnjaka u svijetu za diferencijalne jednačine. Predavao je mnogim generacijama studenata, sve do odlaska u penziju 1938. godine.

Bio je redovni član Srpske kraljevske akademije – postao je akademik sa 31. godinom.

Konstruisao je hidrointegrator i osvojio zlatnu medalju na Svjetskoj izložbi u Parizu 1900. godine.

Objavio je veliki broj pronalazaka, naučnih radova, udžbenika i putopisa sa svojih pomorskih putovanja. Dobio je veliki broj nagrada i priznanja i bio je član nekoliko inostranih akademija nauka.

Bio je učesnik Balkanskih ratova i Prvog svjetskog rata kao oficir, a poslije rata je bio rezervni oficir.

Posle smrti Jovana Cvijića, akademici su ga predložili za predsjednika Akademije, ali vlasti nisu prihvatile ovaj prijedlog.

Razlog je vjerovatno bio to što je Mihailo Petrović Alas bio prvi privatni profesor, mentor, a kasnije i blizak prijatelj princa Đorđa Karađorđevića, kraljevog brata, koji je 1925. uhapšen i nalazio se u kućnom pritvoru.

Mika Alas umro je 1943. godine.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести