НОВОСТИ

Меокрње – мјесто великог страдања српских бораца

12/09/2023

На платоу Меокрње на Влашићу данас је служен парастос за 21 Србина, којег су у Одбрамбено-отаџбинском рату убили припадници муслиманских снага, те је поручено да њихово јунаштво не смије бити заборављено.

 

 

Живот за одбрану Републике Српске тада су положили Зоран /21/ и Јован Ђекановић /37/, Миленко /43/ и Љубомир Стојановић /29/, Стаменко /34/ и Драган Смиљић /33/, Зоран Цицмановић /30/, Љубоја Гаврић /36/, Младенко Гелић /25/, Слободан Јурић /26/, Бранислав Крагић /25/, Жељко Марковић /20/, Маринко Пејић /22/, Алекса Тепић /41/, Благоја Јолџић /38/, Неђо Ђурановић /33/, Ново Чупић /36/, Стаменко Бабић /36/, Велибор Катана /20/, Томо Керезовић /35/ и Драгомир Сакан /35/.

Тада је, бранећи границу которварошке општине, рањено и 18 бораца 22. пјешадијске бригаде, док су тројица заробљена. Иако је та кота /1.430 метара/ изгубљена, даља офанзива непријатеља према Котор Варошу је заустављена и консолидована је линија одбране, која је сачувана до завршетка рата.

Парастос, којем су присуствовали и чланови породица погинулих бораца и бивши саборци који су учествовали у борбама за Меокрњу 1992. и 1994. године, служио је Божидар Куртиновић, а вијенце на спомен-обиљежје положили су замјеник начелника општине Котор Варош Младен Тривуновић и предсједник општинске Борачке организације Миладин Савановић.

Савановић је истакао да је ово пети долазак након 30 година на Меокрњу – мјесто великог страдања српских бораца, те најавио да ће се од сада сваке године окупљати на овом мјесту на данашњи дан.

– Јунаштво српских бораца који су бранили Меокрње никада неће бити заборављено. Без њихове борбе, храбрости, јунаштва и несебичног жртвовања данас не би било Републике Српске и слободе српског народа – рекао је Савановић.

Након парастоса на Меокрњу служен је парастос погинулим борцима Одбрамбено-отаџбинског рата са влашићког ратишта код спомен-обиљежја у Крушеву Брду, а цвијеће су положиле делегације општине Котор Варош и општинске Борачке организације.

 

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести