НОВОСТИ

“Мигови”, гигантско коло, карневал бродова: Детаљан програм Свесрпског сабора

07/06/2024

Први свесрпски сабор под називом “Један народ, један сабор – Србија и Српска” који ће бити одржан сутра у Београду носи главну поруку да су Срби, гдје год да живе, један народ, да стреме истим циљевима, имају заједничку историју, промовишу мир и добре односе са свима у региону.

Свесрпски сабор

Очекује се велики број посјетилаца, а осмишљен је разноврстан и квалитетан културно-умјетнички програм.

 

Током окупљања, уз присуство руководстава Србије и Републике Српске, те великодостојника СПЦ биће донијете важне одлуке за опстанак нашег народа, за његов економски напредак, очување језика, ћириличног писма и заједничке културне баштине и потписано неколико споразума о сарадњи у многим областима.

 

Биће представљена и декларација, а коју би требало да усвоје скупштине Србије и Српске, која ће садржати одговоре на актуелне притиске којима су изложени Срби, али и наглашени будући кораци.

 

Сабор би требао да почне са молебаном у Храму Светог Саве, затим слиједе билатерални састанци делегација Србије и Републике Српске, те састанци двију влада, након чега слиједи обраћање предсједника Србије и Српске Александра Вучића и Милорада Додика.

 

Након њиховог обраћања, слиједи заједничка сједница два парламента, па ће Вучић и Додик ће са ресорним министрима двије владе обићи ветеране. Централно обиљежавање манифестације „Један народ, један сабор – Србија и Српска“ почеће на Тргу Републике,а очекује се и ватромет из Парка Републике Српске на левој обали Саве.

 

На Тргу републике се очекује присуство око 10.000 људи. Први пут на једном месту окупиће се готово сви фолклорни ансамбли Србије и Српске. Око 2.500 играча из 48 културно-умјетничких друштва развиће велико коло, а пет „мигова“ надлијетаће тај простор у срцу Београда.

 

Осим у престоници, слични програми планирани су и у другим градовима Србије и Српске.

 

Осим горе наведеног планирано је потписивање неколико важних споразума о сарадњи, затим пренос фудбалске утакмице Србија-Шведска на видео-биму.

 

Планиран је карневал бродова на Сави.

Коментари

0

Пошаљи коментар

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести