НОВОСТИ

Mihailo Pupin – “Od pašnjaka do naučenjaka”.

13/05/2021

Veliki srpski i svjetski fizičar, elektrotehničar i pronalazač Mihailo Pupin (1854-1935), bio je naučnik svjetskog glasa.

 

Mihailo Pupin

Veliki srpski i svjetski fizičar, elektrotehničar i pronalazač Mihailo Pupin (1854-1935)

Pupin je rođen 1854. godine, a iz rodnog Idvora, u Banatu, poslije školovanja u Pančevu i Pragu, otišao je 1874. u SAD, gdje je završio Kolumbija univerzitet u Njujorku.

Tu je, potom, bio profesor teorijske fizike i 40 godina predsjednik Instituta radio-inženjera.

Električni rezonator, pomoću kojeg je preko istog provodnika moguć istovremeni prenos vijesti na različitim talasnim dužinama, bio je prvi od njegovih mnogobrojnih pronalazaka.

Svojim najvećim otkrićem – samoindukcionim kalemovima (Pupinovi kalemovi) omogućio je prenos telefonskih razgovora na veliku daljinu.

Takođe, otkrio je sekundarne radijacije rendgenskih zraka, elektromagnetske detektore i napisao univerzitetski udžbenik termodinamike.

Pupin je za naučni rad 1920. godine odlikovan Edisonovom medaljom. Napisao je knjigu o svom životu “From imigrant tu inventor” (From Immigrant to Inventor), prevedenu pod naslovom “Od pašnjaka do naučenjaka”.

 

Godine 1924. dobio je Pulicerovu nagradu, a njegovo ime nose laboratorije fizike Kolumbija univerziteta.

Kraljevina Srbija imenovala je 1912. godine Pupina za počasnog konzula u SAD.

Ovu dužnost obavljao je sve do 1920. godine. Sa te pozicije on je mnogo doprinio uspostavljanju međudržavnih i širih društvenih odnosa između Kraljevine Srbije, kasnije Kraljevine Jugoslavije, i SAD.

Pupin je po završetku Prvog svjetskog rata, kao tada već poznati i priznati naučnik, ali i politički uticajna figura u Americi, uticao na konačne odluke Pariske mirovne konferencije, kada je odlučivano o određivanju granica buduće Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести