НОВОСТИ

Миланка Благојевић, директорица Центра за културу Шамац: “На Дрини ћуприја” отвара свијет Милице Бабић Андрић

15/04/2024

ШАМАЦ – Милица Бабић Андрић радила је у Народном позоришту у Београду, а у Сарајеву је радила на оснивању првог балета. Прва је добитница Стеријиног позорја за костим, а радила је и на успостављању првих Дубровачких љетних игара. Истакла се и у педагошком раду као професорица у првој Глумачкој школи и Високој школи за филм и режију у Београду.

 

 

 

Директорица Центра за културу Шамац, Миланка Благојевић говорила је о трећем фестивалу “Милица” који ће бити одржан од 16. до 19. априла у част Милице Бабић Андрић, прве српске школоване костимографкиње, пионирке позоришне и филмске костимографије на овим просторима, супруге нобеловца Иве Андрића која је рођена у Шамцу.

 

– Центар за културу Шамац је прије три године покренуо пројекат популаризације лика и дјела Милице Бабић Андрић и до сада су одржана два фестивала, а прошле године уз подршку општине Шамац, Министарства просвјете и културе РС и Епархије зворничко-тузланске отворена је и Спомен-кућа Милице Бабић Андрић – додала је она.

 

Фестивал “Милица” отвориће првак српског глумишта Тихомир Станић монодрамом “На Дрини ћуприја”. Другог дана фестивала у Галерији Стари сат презентацијом историјата, музејске и културне дјелатности представиће се Кућа нобеловца Ива Андрића из Херцег Новог.

 

– Посјетиоци изложбе имаће прилику да виде личне предмете Милице Бабић Андрић и Иве Андрића који се чувају у кући нобеловца Ива Андрића у Херцег Новом. Такође, другог дана фестивала, у Спомен-кући биће отворене и радионице костимографије у којима ће учешће узети полазници из Травника и ученици основних и средње школе из Шамца – рекла је Благојевићева.

 

Објаснила је да ће радионице бити одржане и свих наредних дана током трајања фестивала, а да је водитељка Душка Вујмиловић Кукавица, костимографкиња, која је радила и реплике позоришних костима у Спомен-кући Милице Бабић Андрић.

 

– Наредног, трећег дана фестивала, у Кино сали Шамац посјетиоци ће имати прилику погледати представу “Дјелидба” у извођењу Камерног театра 55 из Сарајева, у режији Алеша Курта. Камерни театар је, са скоро шест деценија постојања, једно од најактивнијих позоришта у БиХ и региону. Четвртог дана фестивала у Галерији Стари сат биће отворена изложба радова насталих на радионицама костимографије – испричала је она.

 

Говорећи о изазовима с којима се сусретала током организовања фестивала “Милица” испричала је да је рад на овом пројекту, уз све остале манифестације, трајао током цијеле године.

 

– Током године наш рад фокусиран је на истраживању, прикупљању грађе, активностима у Спомен-кући, али и на успостављању сарадње са другим институцијама које имају исте или сличне циљеве као ми. Буџет је у првом реду највећи изазов за све који се баве културом и који покушавају да остваре пројекте из ове области – казала је Благојевићева.

 

Подсјетила је да смо прошле године имали ситуацију да је одлуком Народне скупштине РС буџет за културу смањен са 1.200.000 КМ на само 150.000 КМ. – И то се односило на све пројекте културе који су планирани или су остварени у прошлој години. Ове године један дио буџета је враћен, али за озбиљно, стратешко вођење културне политике и очување културног идентитета то је и даље испод минимума неопходног за било какав одрживи културни развој. С обзиром на то да општина Шамац финансира већину наших активности, за овакав вид фестивала потребно је обезбиједити додатна средства и из других извора. Писање пројеката и тражење додатних извора финансирања је поред цјелокупне организације највећи изазов – нагласила је Благојевићева.

 

Током разговора дотакли смо се и сарадње са организацијом “ Херцег фест”, а Благојевићева је испричала да је ова сарадња почела прије двије године те да је Центар за културу Шамац потписао споразум о сарадњи са директорицом ЈУК “Херцег фест” Тањом Атељевић с циљем заједничког рада на пројектима везаним за нобеловца Иву Андрића и његову супругу Милицу Бабић која се упокојила у Херцег Новом, у кући коју је Андрић након Нобелове награде саградио за њу.

 

– Шамац и Херцег Нови представљају почетну и крајњу тачку Миличиног живота и свакако да смо ту нашли заједничке циљеве, али и жељу за сарадњу. На трећем фестивалу “Милица” организација “Херцег фест” представиће свој досадашњи рад који је везан за Кућу нобеловца Ива Андрића у Херцег Новом – додала је она.

 

С обзиром на то да ће током фестивала бити организоване и радионице костимографије Благојевићева је истакла да је од изузетне важности, у времену у којем живимо, укључење младе популације у културна дешавања.

 

– Центар за културу Шамац за један од циљева поставља директно укључење младих у културне активности. Управо костимографија, као примијењена грана умјетности, одличан је начин за реализацију тих циљева. На радионицама костимографије учествоваће млади из Травника и Шамца –  испричала је Благојевићева.

 

Нагласила је да ће радионице бити прилика за упознавање, дружење, али и стицање основних знања из гране умјетности која на нашим просторима није довољно изучавана и промовисана, поготово не међу млађом популацијом.

 

– Јако битним, за младу популацију, сматрамо усвајање когнитивних и практичних знања из ове области, за даљи лични и професионални развој као појединаца. Значај овакве врсте активности препознао је и ОСЦЕ који је финансијски подржао ову активност – закључила је Благојевићева.

 

Што се тиче планова, Миланка Благојевић је истакла да су током прошле године у Центру за културу Шамац организовали око 50 догађаја, што изложби, представа, промоција књига, фестивала, сајмова.

 

– И ове године смо кренули истим темпом и до краја године у плану је већи број манифестација. Након фестивала “Милица” слиједи трећи “Сајам књига и цвијећа” у мају. У склопу сајма организоваћемо и промоције књига, између осталих, промоцију добитника НИН-ове награде Стеве Грабовца.

 

Извор : ” Глас Српске ”

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести