НОВОСТИ

МИРНИ ПРОТЕСТИ ПРЕРАСЛИ У НЕРЕДЕ И СУКОБЕ СА ПОЛИЦИЈОМ Војска и тенкови на улицама, око 20.000 људи на митингу

11/10/2023

Демонстрације на Тргу републике у Београду 9. марта 1991. године биле су велики митинг опозиционих странака против власти Слободана Милошевића.

У то вријеме, Југославија је још увијек постојала као држава, иако су се тензије између њених република и народа већ почеле повећавати.

 

У марту 1991. године, политичка ситуација у Југославији била је врло напета. Хрватска и Словенија су се већ прогласиле независним, а у Србији и Црној Гори постојала је јак националистички сентимент. Многи су се бојали да ће Југославија распасти и да ће доћи до грађанског рата.

 

Демонстрације које су се догодиле у Београду од 9. марта трајале су до 14. марта 1991. године. Војска је била принуђена да изађе на улице па су се тако у Београду појавили и тенкови.

 

Демонстрације су почеле 9. марта на Тргу Републике у Београду и наставиле су се наредних дана, окупљајући хиљаде људи. Протести су били мирни на почетку, али су се касније претворили у нереде, сукобе са полицијом и паљење јавне имовине, наводи Пинк/информер.

 

То је био велики митинг опозиционих странака, укључујући Српски покрет обнове, против власти Слободана Милошевића.

 

На том митингу је округло 20.000 људи протестовало против Милошевићеве власти, захтевајући политичке и економске реформе и промјену власти. Демонстранти су носили плакате са порукама као што је “Слобода, демократија, правда”, и скандирали захтјеве за промјену власти.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести