НОВОСТИ

МИСТЕРИОЗНО УТВРЂЕЊЕ НА ПЛАНИНИ НЕОБИЧНОГ ИМЕНА Још једна легенда о Краљевићу Марку

10/07/2023

Улажу се напори да развалине буду конзервиране и заштићене од даљег пропадања.

 

Марково кале је утврђење које се налази на само 4,5 километара од врања. Своје име носи по Марку Краљевићу и турској ријечи за тврђаву-кале.

 

Извора о утврђењу нема много. По некима се једно вријеме звало Голубиње, а помиње се да је у власништву казнаца Мирослава, тепчије Кузме, казнаца Балдовина, као и краља Угљеше.

 

Легенда о Марку Краљевићу и његовом боравку у овом утврђењу је најпознатија легенда везана за овај простор. Наиме, када је Марко морао да преда град премоћним Турцима, он је сасвојим Шарцем прескочио на источну планину, а потом је заплакао па је планина добила име Плачевица (данас познатија као Пљачковица због присуства хајдука у прошлим вијековима).

 

Потом је Марко прешао на западну планину, те се поред цркве Свете Тројице прекрстио и од тада планина носи име Крстиловица. Између Плачевице и Крстиловице, испод Марковог калета, налази се удубљење у потоку гдје се Марко наводно купао, наводи портал Лепоте Србије.

 

Данас од Марковог калета није остало много. Улажу се напори да развалине буду конзервиране и заштићене од даљег пропадања.

 

На пола пута између Врања и Марковог калета налази се, крај пута, Маркова плоча, за коју је, такође, везана легенда о Марку Краљевићу.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести