НОВОСТИ

МЛАДИЋ БИО ЗАРОБЉЕН У УВАЛИ, МОГЛИ СУ МОТКАМА ДА ГА УБИЈУ!” Командант Јоловић ПРВИ ПУТ ОТКРИО како је спасио генерала на Игману

26/03/2023

Милан Јоловић “Легенда” био је командант специјалне јединице “Вукови са Дрине” у саставу Војске Републике Српске, касније и командант „72. специјалне бригаде” Војске Југославије. Носилац је бројних војних и ратних признања ВРС и ВЈ.

 

 

У једној акцији изведеној 14. јула 1993. године, на Игману, Јоловић је са својом јединицом спасио живот команданту Војске Републике Српске, генералу Ратку Младићу, успјевши да га извуче из непријатељског окружења током операције Лукавац. За овај подвиг, генерал Младић га је унаприједио на лицу мјеста у виши чин капетана.

Јоловић је у свом гостовању у емисији Црна хроника испричао како се та чувена операција Лукавац одиграла.

– То је била најбоље планирана и изведена акција војске Републике Српске и тада је требао да буде завршен рат. Кренули смо са Јахорине почетком јула 1993. године, а већ смо 13. јула били на Игману. Ми смо за 8 дана под борбом ослободили 60 километара територије. Сарајево је било окружено и пред колапсом. Међутим, тада је био хитно наређен састанак у Женеви и наређено је нашим снагама да станемо – рекао је Јоловић.

– Генерал Ратко Младић је био у духу правих војсковођа који су са прве линије вода командовали јуриш 13. јула. У једном том командовању које се дешавало на Игману. Његова јединица је трпјела јаку ватру са бока, морала је да стане и да се заустави. Пошто је тамо увала и брдско-планински предио, ако уђете у једну увалу можете да се изгубите – рекао је Јоловић и додао:

– Дошло је до тога да је Младић са 12 својих војника остао изолован у полу окружењу. Срећа је била што муслиманске снаге нису знале да се ради о њему, па су нападале десно крило и угрожавале јединицу која је изгубила спој са Ратком Младићем. Да су знали да је он тамо, они су без наоружања са моткама могли да дођу до њега. Од једне брилијантне побједе могли смо да дођемо у шах-мат позицију. Не дај Боже да су нам заробили генерала и да нам комплетна акција пробадне.

Потом је испричао како су спасили генерала Ратка Младића.

– Дали су нам узбуну на фронту и ја сам са свог правца био извучен. Сјећам се да смо се нас 20 до 25 попели на тенк и искрцали см осе код једне школе са тенка. Ту смо кренули у непознато. Мој командир и ја смо били челни извиђачи, а остатак јединице смо распоредили у борбени распоред. Кренули смо у непознато. Хвала Богу, пошто је генерал направио шири прстен обезбјеђења у којем је био Пухало Бранислав. С обзиром да смо ми било заједно у јединици у Београду када сам га видио он нас је одвео до генерала.

Генерал ме је питао тада шта си по чину. Ја сам рекао поручник, а он ми је рекао више ниси поручник сада си капетан. Заузми положај, обезбиједи извлачење. Ја као клинац нисам био ни свјестан ситуације у којој се налазимо. Након повратка у моју базу након мјесец дана долази писмена наредба гдје мене генерал Младић унапређује у чин капетана – рекао је Јоловић.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести