НОВОСТИ

МНОГИ ОВУДА ПРОЛАЗЕ СВАКИ ДАН У најпрометнијој улици у Београду налази се зграда у којој је живио Јосип Броз Тито

26/10/2023

И дан данас се испредају разне приче о Јосипу Брозу Титу, па и после толико година испливају нека документа, подаци, фотографије за које нисмо знали или смо знали веома мало.

Тако је Бранимир Гајић, независни истраживач историје Београда, који је својим радом допринио да се открију важни детаљи из живота престонице посебно у Првом и Другом свјетском рату, али и Србије у тим страхотним данима, на свом Фејсбук профилу објавио слику мансарде на углу Кнеза Милоша и Милоша Поцерца у којој је од прољећа 1940. године живио потоњи маршал Југославије.

 

Поред ове зграде многи пролазе свакога дана, а након Банетовог поста можда ће подићи главу да виде и њен врху јер горе је кројена историја ове земље.

 

Ту је Тито са блиским сарадницима промишљао потезе а и, као Гајић пише, “из ове зграде је свакодневно одлазио у шетње током којих се сусретао са одређеним комунистима или у посјете појединим симпатизерима, попут Рибникара на недалеком Топчидерском брду, у чијој кући ће у ноћи између 4. и 5. јула идуће 1941. године наредити покретање оружане борбе комуниста”.

 

Оно што је посебно занимљиво да ни тадашња полиција није осматрала поменуту мансарду и да јој није била занимљива као ни данашњим становницима Београда, наводи портал Лепоте Србије. Али да су знали оно што ми сада знамо, и они би погледе дизали ка њој, и смењивали би своје агенте на ћошковима околних улица.

 

– Скупо обучен, зрелијих година, обријан и намирисан, са благим страним акцентом, ни по чему није одавао утисак личности која би на било који начин могла да буде повезана са покретом радника, људи са најнижег дијела социјалне љествице тадашње земље, па тако није привлачио пажњу полиције – навео је, између осталог, Гајић.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести