НОВОСТИ

ЗБОГ ЊЕНЕ ХУМАНОСТИ, МОЖДА ЈЕ ПРОГЛАСЕ ЗА СВЕТИЦУ! Знате ли ко је Јелена Савојска и зашто је тражила дворску даму из Србије? |

ИДЕМО ЛИ ЊИХОВИМ СТОПАМА? Стефан Немања и Стефан Првовенчани су стварали државу, а Свети Сава је испунио духовним и културним садржајима! |

Коме смета суверенистичка политика Српске и пријатељска веза са Мађарском? |

Цвијановић: Јефтин популизам без уставног утемељења, имовина припада ентитетима |

Рунић: Додик окупља српски народ и подршка је Србима у ФБиХ |

Амиџић-Шелдон: Свјетска банка наставља да пружа снажну подршку БиХ |

Убијени бијељински инспектор био на дужности; Осумњичени предат Тужилаштву |

Влада Српске: Више новца за права из система социјалне, дјечије и породичне заштите |

Додик: “Граница постоји” има историјски значај, бранимо нашу имовину |

ДЕМОС против скупљег паркинга у Бањалуци; Босанчић предао иницијативу Уставном суду |

Momo Kapor: „Nisam pobeđen sve dok ne priznam poraz”

14/05/2021

Srpski književnik, slikar i novinar Momčilo Momo Kapor (1937-2010) bio je član Senata Republike Srpske i Akademije nauka i umjetnosti Srpske.

Momčilo Momo Kapor (1937-2010)

Momčilo Momo Kapor (1937-2010)

Ubraja se u najtalentovanije srpske intelektualace 20. vijeka.

Napisao je romane: “Foliranti”, “Beleške jedne Ane”, “Provincijalac”, “Ada”, “Zoe”, “Poslednji let iz Sarajeva”, “Zelena čoja Montenegra”…

Njegova djela prevođena su na francuski, ruski, njemački, poljski, češki, bugarski, mađarski, slovenački i švedski jezik.

Rođen je u Sarajevu, gdje je proveo najranije djetinjstvo. Diplomirao je slikarstvo 1961. godine na beogradskoj Akademiji likovnih umetnosti.

Paralelno sa slikanjem, Kapor je pisao kao novinar i književnik. Veliku popularnost kod publike stekao je kroz tekstove “Beleške jedne Ane”.

Slijedi niz bestselera, koji su Kapora načinili jednim od najčitanijih pisaca u Srbiji i na prostorima tadašnje Jugoslavije.

Kapor je bio autor i velikog broja dokumentarnih filmova i televizijskih emisija, a po njegovim scenarijima snimljeno je nekoliko dugometražnih filmova: “Bademi s onu stranu smrti”, “Banket”, “Valter brani Sarajevo”,”DŽoli džokej”, “Kraj vikenda”…

Kapor je bio pisac osebujnog stila, pisao je jednostavno i zanimljivo.

Početkom ratova devedesetih godina 20. vijeka i raspada Jugoslavije, Kapor pruža punu podršku hercegovačkom kraju iz kojeg je potekao njegov otac, kao i Srbima u BiH i Hrvatskoj u ostvarivanju njihovih prava.

Kaporov odnos prema stvaranju i životu pokazuje se i u njegovim mislima i izjavama u kojima je sažimao svoj pogled na svijet:

“Nisam pobeđen sve dok ne priznam poraz, a ja ga još ne priznajem”; “Nikada nemamo dovoljno vremena za one koji nas vole, već samo za one koje mi volimo….”

Momo Kapor ostaće upamćen kao pisac čije knjige se čitaju “naiskap”, kao slikar i kao novinar zbog čijih su kolumni kupovane novine.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести