НОВОСТИ

“МОСТОВИ СПАСА” СПРИЈЕЧИЛИ ГЕНОЦИД Од око 2000 убијених више од 550 жена, трага се за још 631 несталих

30/08/2023

Мост на Уни зову “Мост спаса”, јер је преко њега у августу 1995. године прешло више од 100.000 Срба са Кордуна, Баније и Лике.

 

 

 

“Други `Мост спаса` налази се узводно у Мартин Броду преко кога је, такође, прешло више од 100.000 Срба из Далмације и Лике. Да није је било тих мостова, да су прије тога срушени, ко зна колико би било жртава у великом крајишком егзодусу коју Хрвати зове операција `Олуја`”, рекао је директор Документационо-информационог центра “Веритас” Саво Штрбац.

 

Каже да је “Веритас” документовао скоро 2.000 српских жртава у операцији “Олуја” међу којима је 65 одсто цивила.

 

Штрбац каже да је међу жртвама 29 одсто жена, њих 557, те да је четири петине жена било старије од 60 година. “Од укупног броја погинулих и несталих, трагамо за 631 лицем међу којима је 51 жена и 75 одсто цивила. Те бројке говоре да је акција `Олуја` била злочиначка, а бројка да је протјерно више од 220.000 људи да је било етничко чишћење”, навео је Штрбац.

 

Он каже да је Међународни суд правде рекао да је акција “Олуја” етничко чишћење. “Почињени су ратни злочини, али управо захваљујући `мостовима спаса` преко којих се народ извукао, није дошло до нивоа геноцида”, рекао је Штрбац, јавила Срна, пренио Глас Српске.

 

У Сводни код Новог Града, гдје је хрватска авијација гађала избјегличку колону,  положено је цвијеће код спомен-крста за шест страдалих цивила, који је 2012. године подигао “Веритас”.

 

Начелник општине Нови Град Мирослав Дрљача је рекао да се у августу обиљежавају трагични догађаји за српских народ из протеклих ратова. “Осим сјећања на старадале у Олуји 1995. године, Нови Град обиљежава и годишњицу страдања Срба на Илиндан у Другом свјетском рату. Ово говори о континуитету чињења злочина над српским народом”, рекао је Дрљача.

 

Он каже да је егзодус Срба у Погрому “Олуја” промјенио слику Хрватске, гдје никад више неће бити Срба у значајном броју. “Њихова огњишта су празна и пуста и Хрватска се нема чиме поносити”, рекао је Дрљача.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести