НОВОСТИ

ЗБОГ ЊЕНЕ ХУМАНОСТИ, МОЖДА ЈЕ ПРОГЛАСЕ ЗА СВЕТИЦУ! Знате ли ко је Јелена Савојска и зашто је тражила дворску даму из Србије? |

ИДЕМО ЛИ ЊИХОВИМ СТОПАМА? Стефан Немања и Стефан Првовенчани су стварали државу, а Свети Сава је испунио духовним и културним садржајима! |

Коме смета суверенистичка политика Српске и пријатељска веза са Мађарском? |

Цвијановић: Јефтин популизам без уставног утемељења, имовина припада ентитетима |

Рунић: Додик окупља српски народ и подршка је Србима у ФБиХ |

Амиџић-Шелдон: Свјетска банка наставља да пружа снажну подршку БиХ |

Убијени бијељински инспектор био на дужности; Осумњичени предат Тужилаштву |

Влада Српске: Више новца за права из система социјалне, дјечије и породичне заштите |

Додик: “Граница постоји” има историјски значај, бранимо нашу имовину |

ДЕМОС против скупљег паркинга у Бањалуци; Босанчић предао иницијативу Уставном суду |

МУСЛИМАНИ УБИЛИ СРПСКУ ДЈЕЦУ, ЖЕНЕ И НЕПОКРЕТНЕ СТАРЦЕ

08/09/2023

Најмлађа жртва био је тринаестогодишњи дјечак

 

 

Прошла је 31 година од злочина у Јабуци, код Фоче, када је муслиманска војска из Горажда на кућном прагу свирепо убила 43 српска цивила и војника.

У зору 23. јула 1992. године припадници Армије БиХ из Горажда у нападу на шире подручје Јабуке нису имали милости ни за дјецу, жене и непокретне старце, а у крвавом походу попалили су све српске куће и помоћне објекте.

Најмлађа жртва био је тринаестогодишњи дјечак Ново Елез.

Са географске карте тада је избрисано 18 српских села подно Јахорине, а минирана је и до темеља срушена и мјесна Црква Преображења Господњег, јавила је Срна, пренио Глас Српске. Прилозима вјерника, црква је обновљена 2005. године, а у дворишту цркве је подигнут споменик страдалим Јабучанима.

Масакр над српским цивилима 18 села некада фочанске мјесне заједнице Јабука, која је након Дејтонског мировног споразума припала Федерацији БиХ, прво је масовно страдање Срба у општини Фоча у Одбрамбено-отаџбинском рату, а за које починиоци и наредбодавци још нису изведени пред лице правде.

Свједоци су давали изјаве прво Министарству унутрашњих послова Републике Српске, па Тужилаштву у Требињу, а онда и инспекторима Агенције за истраге и заштиту БиХ и Обавјештајно-безбједносне агенције, али никада није подигнута ниједна оптужница.

Будући да је након рата Дејтонским мировним споразумом Јабука припала ФБиХ, преостало српско становништво се морало селити са својих огњишта, а посмртни остаци страдалих Јабучана тада су пренесени на Градско гробље Божовац у Фочи.

Коментари

0

Пошаљи коментар

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести