НОВОСТИ

На данашњи дан окончана НАТО агресија на СР Југославију

10/06/2024

На данашњи дан прије 25 година окончана је НАТО агресија на СР Југославију која је трајала 79 дана и током које је убијено 2.500 цивила, међу њима 89 дјеце и 1.031 припадник Војске и полиције.

Нато агресија на Србију

НАТО агресија је почела 24. марта 1999. године без одобрења Савјета безбједности УН.

 

Посљедњи пројектили током агресије пали су 10. јуна 1999. године у зони села Кололеч, код Косовске Каменице, у 13.30 часова, те на касарну у Урошевцу у 19.35 часова.

 

Прије окончања НАТО агресије у Савјету безбједности УН је 10. јуна усвојена Резолуција 1244, а дан раније у Куманову је, послије петодневних преговора, потписан Војно-технички споразум којим је предвиђено повлачење Војске Југославије са Косова и Метохије и улазак међународних трупа у покрајину.

Војно-техничким споразумом одређен је рок од 11 дана за повлачење снага Војске Југославије и Полиције Србије са простора Косова и Метохије.

 

Умјесто њих у јужну српску покрајину ушле су јединице КФОР-а, већином из земаља чланица НАТО. На Косово и Метохију упућено је укупно 37.200 војника КФОР-а из 36 земаља, чија је обавеза била обезбјеђење мира, стабилности и безбједности за све грађане.

 

Споразумом је одређено успостављење такозване зоне безбједности уз административну границу са Косовом и Метохијом, унутар централне Србије и Црне Горе.

 

КФОР се обавезао на разоружање терористичке ОВК, а међународне снаге су овлашћене да предузимају све неопходне мјере с циљем успостављања и одржавања безбједног окружења за све грађане.

Од децембра 2008. године на Косову и Метохији налазе се и припадници Еулекса, цивилне мисије ЕУ, састављене од полицајаца и судија.

 

Њихов мандат био је спровођење активности у вези са владавином права.

Коментари

0

Пошаљи коментар

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести